Duszona łopatka z papryką
Przygotowanie: 20 minut
Duszenie: 40 minut
Porcja: 420 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 15.03.2005, 17:09
Reklama
Na 4 porcje
Reklama
- 80 dag łopatki
- łyżka oleju
- łyżka masła
- 2 szklanki bulionu warzywnego z kostki
- cebula
- czerwona papryka
- 3 łyżki śmietany
- łyżeczka mielonej papryki
- sól, pieprz
Reklama
Mięso opłukać i osuszyć. Pokroić w plastry grubości ok. 2 cm. Cebulę obrać, posiekać.
Olej i masło rozgrzać w rondlu, włożyć mięso, obsmażyć z obu stron, oprószyć mąką. Wlać bulion, wrzucić cebulę. Posolić, dusić pod przykryciem ok. 30 min.
Paprykę umyć, oczyścić z nasion, pokroić w kawałki. Dodać do mięsa, dusić 10 minut.
Śmietanę i mieloną paprykę wymieszać, rozprowadzić odrobiną sosu z duszenia, dodać do mięsa. Zamieszać i zagotować.
Potrawę podawać z kopytkami, ziemniakami lub makaronem.
Reklama
Reklama
Reklama