Duszona jagnięcina
Przygotowanie: 20 minut
Duszenie: 2 i 1/2-3 godziny
Porcja: 420 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 20.04.2006, 09:19
Reklama
Składniki na 6 porcji
Reklama
- 75 dag jagnięciny bez kości
- 75 dag kapusty
- 3 duże ziemniaki
- karton pomidorów krojonych z oliwą i czosnkiem (390 g)
- 2 marchewki
- 2 czerwone cebule
- łodyga selera naciowego
- 1/2 l bulionu warzywnego
- łyżka natki pietruszki
- 100 ml Ajvar pasty łagodnej
- sól, pieprz
Reklama
Mięso pokroić w niewielką kostkę, posmarować pastą ajvar. Kapustę poszatkować. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Marchewki obrać, umyć, pokroić w krążki. Cebule obrać, pokroić w piórka. Seler naciowy obrać, pokroić na kawałki.
Jagnięcinę, kapustę, ziemniaki, pomidory, marchewkę, cebulę i seler układać warstwami w dużym garnku, każdą warstwę oprószyć solą i pieprzem, posypać natką. Zalać bulionem, dusić pod przykryciem ok. 2 i 1/2-3 godziny, aż jagnięcina będzie miękka.
Reklama
Reklama
Reklama