Duszona biała kiełbasa
Przygotowanie: 10 minut
Duszenie: 20 minut
Porcja: 600 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 20.03.2005, 14:26
Reklama
Składniki na 6 porcji
Reklama
- 1 kg surowej białej kiełbasy
- 10 dag tłuszczu (smalcu lub margaryny)
- 1/2 kg cebuli
- 2 ząbki czosnku
- szklanka rosołu
- łyżka kminku
- sól
Reklama
Kiełbasę umyć, osuszyć. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Czosnek obrać, pokroić w plasterki. Tłuszcz rozgrzać w rondlu i obsmażyć kiełbasę.
Dodać cebulę, czosnek i kminek. Dusić na wolnym ogniu ok. 10 minut. Kiełbasę nakłuć w kilku miejscach, podlać rosołem i dusić jeszcze 10 minut. Jeśli kiełbasa jest niesłona, należy ją posolić.
Podawać na ciepło lub na zimno wystudzoną w sosie, z chrzanem lub ćwikłą i ciemnym pieczywem.
Reklama
Reklama
Reklama