Reklama

Zanim dokonasz wyboru

Reklama
  • Po czym poznać jakość wina? Najprościej – czytając etykietę. W Europie wina wysokiej jakości są oznaczone jako V.Q.P.R.D., a stołowe we Francji „vin de pays”, we Włoszech IGT, zaś w Hiszpanii „vino de la tierra”.
  • Jednoszczepowe czy kupażowane (czyli komponowane z kilku odmian winorośli)? Na to pytanie nie ma prostej odpowiedzi. Wiele zależy od upodobań oraz od tego, jakim daniom trunek ma towarzyszyć.
  • Co w bukiecie? Każdy szczep ma własny, charakterystyczny aromat. Cabernet Sauvignon na przykład (wino czerwone) pachnie czarną porzeczką, Merlot (również czerwone) suszonymi śliwkami, a Chardonnay (białe) masłem i orzechami. Riesling (wino białe) przywodzi na myśl owoce cytrusowe, kwiaty lipy i miód.

Abecadło domowego sommeliera
Generalna zasada mówi: im większe kieliszki, tym lepiej. Wiele zależy od gatunku wina: do Burgunda i Pinot Noir odpowiednie są pękate puchary, nieco mniejsze do Bordeaux i Cabernet, białe Chablis czy Chardonnay będą czuły się lepiej w mniejszych, wysmukłych. Kieliszki napełnia się do 1/3, a maksymalnie do połowy wysokości. Przed podaniem warto wino napowietrzyć, otwierając butelkę kilka minut wcześniej. Dzięki temu „złapie oddech” i otworzy swój bukiet.
PRAWDA CZY MIT?
Zmieniają się nasze upodobania i sposoby degustacji. To, co niedawno uważano za faux pas, dziś uchodzi na sucho. Oto kilka przekonań, które albo nigdy nie były prawdziwe, albo nie są już aktualne:

  • Tylko korek naturalny. To nieprawda. Silikonowy jest nawet lepszy od kiepskiej jakości naturalnego, bo lepiej chroni wino.
  • Siarczyny są w tanich winach. Dwutlenek siarki dodawany jest do kadzi z winogronami, by nie doszło do niekontrolowanych fermentacji. Pełni też funkcje konserwujące. Dlatego siarczyny w minimalnej ilości są obecne we wszystkich winach produkowanych przemysłowo, także tych bardzo wysokiej jakości.
  • Lepsze wina rozlewane są do ciężkich butelek o wklęsłym dnie. Ani wklęsłe denko, ani ciężar butelki nie świadczą o klasie wina. W niektórych winiarskich regionach dobre wina są sprzedawane w plastikowych butelkach.
  • Młode wino? Jak najbardziej! Mało kto wie, że dzisiaj tylko 5 proc. światowej produkcji wina przeznaczone jest do starzenia, czyli długiego leżakowania w beczkach. Na co dzień pijemy wino młode, czyli takie, które ma nie więcej niż 10 lat. Wina białe powinno się pić w ciągu 3 lat, czerwone zaś w ciągu 5 lat od momentu przelania ich do butelek.

Sztuka właściwego serwowania

  • W odpowiednim czasie Aperitify (wina pobudzające apetyt) podaje się przed posiłkiem, białe wytrawne do przekąsek, słodkie do deserów i owoców.
  • W dobranym towarzystwie Kiedyś do białych mięs (drobiu, ryb) podawano tylko białe wino, do czerwonych – czerwone. Dziś stosuje się zasadę serwowania ciężkich win do ciężkich mięs, np. Château Rose Cantegrit do pieczonej polędwicy czy steku wołowego. Do dań lekkich (np. z cielęciny) podaje się lżejsze wina, np. Cos du Roy do pieczonego indyka. Sery (takie jak camembert, brie) najlepiej czują się w towarzystwie win białych, np. Château Gravaillas.
  • We właściwej temperaturze Wina typu aperitif oraz czerwone serwuje się w temperaturze pokojowej (16-20 st.C), tylko białe oraz różowe powinny zostać schłodzone do temperatury 8-10 st.C. Warto też pamiętać, że im słodszy trunek, tym niższą powinien mieć temperaturę, gdy trafia na stół.

Szlachetne z regionu Bordeaux
Zapytaj, skąd jest, a dowiesz się, co kryje jego wnętrze. Miejsce uprawy winorośli decyduje o smaku, zapachu, jakości trunków. Te z Bordeaux są wyjątkowe.

Reklama
  • Tutaj powstaje 10 proc. francuskiej produkcji win, winorośl uprawia się od I wieku naszej ery. Dziś miasto Bordeaux uznawane jest za światową stolicę wina.
  • Każdy z podregionów (czyli tak zwanych appellations) ma własne, ściśle ustalone zasady winobrania, produkcji i butelkowania win. Są one niezmienione od setek lat i przez wielu winiarzy uznawane za wzorcowe.
  • Winne grona rodzą się w dziewięciu tysiącach winnic. Winnice nazywane są châteaux, bo większość z nich to malownicze stare zamki otoczone rozległymi polami winorośli. Winogrona dojrzewają w wyjątkowym, łagodnym klimacie, na specfiycznej, żwirowo-wapiennej lub gliniastej ziemi. Wina, które z nich powstają, mają charakterystyczny, elegancki, choć nieco surowy smak.
  • Tylko najlepsze szczepy wykorzystywane są do produkcji win. Czerwone powstają z winogron odmian Merlot i Cabernet Sauvignon, białe ze szczepów Semilion, Muscadelle i Sauvignon. Często wina w innych krajach nazywa się bordoskimi, jeśli bazują na głównych szczepach apelacji z Bordeaux, czyli Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc i Merlot.
  • Polacy doceniają niezwykłe walory francuskich win i coraz chętniej je kupują. Mają z czego wybierać, oferta tych znakomitych trunków na naszym rynku jest bardzo bogata. Zarówno niezłe wina stołowe, jak i trunki najwyższej jakości: np. sławne Château La te Rothschild z winnicy Rothschildów czy zacne Château la Branne, można kupić w wyspecjalizowanych sklepach (np. www.mp-wina.pl, wina.pl) i w marketach (np. Lidl).
Reklama
Reklama
Reklama