Dusza wina
Charles Baudelaire poświęcił jej sonet, nie ma więc wątpliwości, że napój Dionizosa ma duszę – subtelną i delikatną, która cierpi, gdy jest źle traktowana. Warto ją poznać, pokochać, zrozumieć. Aby w pełni docenić.

- Claudia
Zanim dokonasz wyboru
- Po czym poznać jakość wina? Najprościej – czytając etykietę. W Europie wina wysokiej jakości są oznaczone jako V.Q.P.R.D., a stołowe we Francji „vin de pays”, we Włoszech IGT, zaś w Hiszpanii „vino de la tierra”.
- Jednoszczepowe czy kupażowane (czyli komponowane z kilku odmian winorośli)? Na to pytanie nie ma prostej odpowiedzi. Wiele zależy od upodobań oraz od tego, jakim daniom trunek ma towarzyszyć.
- Co w bukiecie? Każdy szczep ma własny, charakterystyczny aromat. Cabernet Sauvignon na przykład (wino czerwone) pachnie czarną porzeczką, Merlot (również czerwone) suszonymi śliwkami, a Chardonnay (białe) masłem i orzechami. Riesling (wino białe) przywodzi na myśl owoce cytrusowe, kwiaty lipy i miód.
Abecadło domowego sommeliera
Generalna zasada mówi: im większe kieliszki, tym lepiej. Wiele zależy od gatunku wina: do Burgunda i Pinot Noir odpowiednie są pękate puchary, nieco mniejsze do Bordeaux i Cabernet, białe Chablis czy Chardonnay będą czuły się lepiej w mniejszych, wysmukłych. Kieliszki napełnia się do 1/3, a maksymalnie do połowy wysokości. Przed podaniem warto wino napowietrzyć, otwierając butelkę kilka minut wcześniej. Dzięki temu „złapie oddech” i otworzy swój bukiet.
PRAWDA CZY MIT?
Zmieniają się nasze upodobania i sposoby degustacji. To, co niedawno uważano za faux pas, dziś uchodzi na sucho. Oto kilka przekonań, które albo nigdy nie były prawdziwe, albo nie są już aktualne:
- Tylko korek naturalny. To nieprawda. Silikonowy jest nawet lepszy od kiepskiej jakości naturalnego, bo lepiej chroni wino.
- Siarczyny są w tanich winach. Dwutlenek siarki dodawany jest do kadzi z winogronami, by nie doszło do niekontrolowanych fermentacji. Pełni też funkcje konserwujące. Dlatego siarczyny w minimalnej ilości są obecne we wszystkich winach produkowanych przemysłowo, także tych bardzo wysokiej jakości.
- Lepsze wina rozlewane są do ciężkich butelek o wklęsłym dnie. Ani wklęsłe denko, ani ciężar butelki nie świadczą o klasie wina. W niektórych winiarskich regionach dobre wina są sprzedawane w plastikowych butelkach.
- Młode wino? Jak najbardziej! Mało kto wie, że dzisiaj tylko 5 proc. światowej produkcji wina przeznaczone jest do starzenia, czyli długiego leżakowania w beczkach. Na co dzień pijemy wino młode, czyli takie, które ma nie więcej niż 10 lat. Wina białe powinno się pić w ciągu 3 lat, czerwone zaś w ciągu 5 lat od momentu przelania ich do butelek.
Sztuka właściwego serwowania
- W odpowiednim czasie Aperitify (wina pobudzające apetyt) podaje się przed posiłkiem, białe wytrawne do przekąsek, słodkie do deserów i owoców.
- W dobranym towarzystwie Kiedyś do białych mięs (drobiu, ryb) podawano tylko białe wino, do czerwonych – czerwone. Dziś stosuje się zasadę serwowania ciężkich win do ciężkich mięs, np. Château Rose Cantegrit do pieczonej polędwicy czy steku wołowego. Do dań lekkich (np. z cielęciny) podaje się lżejsze wina, np. Cos du Roy do pieczonego indyka. Sery (takie jak camembert, brie) najlepiej czują się w towarzystwie win białych, np. Château Gravaillas.
- We właściwej temperaturze Wina typu aperitif oraz czerwone serwuje się w temperaturze pokojowej (16-20 st.C), tylko białe oraz różowe powinny zostać schłodzone do temperatury 8-10 st.C. Warto też pamiętać, że im słodszy trunek, tym niższą powinien mieć temperaturę, gdy trafia na stół.
Szlachetne z regionu Bordeaux
Zapytaj, skąd jest, a dowiesz się, co kryje jego wnętrze. Miejsce uprawy winorośli decyduje o smaku, zapachu, jakości trunków. Te z Bordeaux są wyjątkowe.
- Tutaj powstaje 10 proc. francuskiej produkcji win, winorośl uprawia się od I wieku naszej ery. Dziś miasto Bordeaux uznawane jest za światową stolicę wina.
- Każdy z podregionów (czyli tak zwanych appellations) ma własne, ściśle ustalone zasady winobrania, produkcji i butelkowania win. Są one niezmienione od setek lat i przez wielu winiarzy uznawane za wzorcowe.
- Winne grona rodzą się w dziewięciu tysiącach winnic. Winnice nazywane są châteaux, bo większość z nich to malownicze stare zamki otoczone rozległymi polami winorośli. Winogrona dojrzewają w wyjątkowym, łagodnym klimacie, na specfiycznej, żwirowo-wapiennej lub gliniastej ziemi. Wina, które z nich powstają, mają charakterystyczny, elegancki, choć nieco surowy smak.
- Tylko najlepsze szczepy wykorzystywane są do produkcji win. Czerwone powstają z winogron odmian Merlot i Cabernet Sauvignon, białe ze szczepów Semilion, Muscadelle i Sauvignon. Często wina w innych krajach nazywa się bordoskimi, jeśli bazują na głównych szczepach apelacji z Bordeaux, czyli Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc i Merlot.
- Polacy doceniają niezwykłe walory francuskich win i coraz chętniej je kupują. Mają z czego wybierać, oferta tych znakomitych trunków na naszym rynku jest bardzo bogata. Zarówno niezłe wina stołowe, jak i trunki najwyższej jakości: np. sławne Château La te Rothschild z winnicy Rothschildów czy zacne Château la Branne, można kupić w wyspecjalizowanych sklepach (np. www.mp-wina.pl, wina.pl) i w marketach (np. Lidl).
Polecane
„Myślałam, że poznałam swoją bratnią duszę, a byłam tylko narzędziem w rękach Bartka. Jak mogłam być tak naiwna?”
Rytuał dla zbłąkanych dusz pomoże ci odnaleźć swoje miejsce na świecie. Uwaga, jest 1 haczyk
Oktawa Wszystkich Świętych jest czasem na modlitwę za zmarłych, poświęconych duszom w czyśćcu
Zaskocz zodiakalne Ryby. Te urodzinowe życzenia podkreślą ich romantyczną duszę i wyjątkową wrażliwość
Modlitwa za zmarłych przynosi ukojenie ich duszom, ale także nam. Istnieje kilka form takich modlitw
Horoskop dzienny miłosny na 27 grudnia 2024 dla Koziorożca. Czy znajdzie swoją bratnią duszę?
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa
Blask, ciepło i styl na chłodniejsze dni z SHEIN
Współpraca reklamowa
Blaupunkt świętuje 100-lecie innowacyjnym gramofonem wertykalnym VT100
Współpraca reklamowa