Dubeltowy rarytas
Przygotowanie: 35 minut
Pieczenie: 40 minut
Porcja: 370 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 17.03.2005, 13:56
Reklama
SKŁADNIKI NA 16 PORCJI
CIASTO PODSTAWOWE:
Reklama
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- kostka margaryny
- cukier waniliowy
- 150 g kefiru
- 4 jajka
- 3 szklanki mąki
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
CIASTO KOKOSOWE:
- 15 dag wiórków kokosowych
- łyżka mąki
- jajko
- 1/2 torebki cukru waniliowego
- łyżka miodu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Reklama
Ciasto podstawowe: margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodawać kefir i żółtka (po jednym).
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Powoli wsypywać do masy, stale ucierając. Ubić pianę z białek, dodać do masy i delikatnie wymieszać.
Ciasto kokosowe: wiórki wymieszać z pozostałymi składnikami, odstawić.
Masę podstawową przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć ciasto kokosowe, wyrównać.
Piec ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st C.
Reklama
Reklama
Reklama