Reklama

SKŁADNIKI NA 12 PORCJI

Reklama
  • 2 jajka
  • żółtko
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 5 dag drożdży
  • 3-4 łyżki śmietany
  • 15 dag margaryny
  • 40 dag mąki
  • cukier waniliowy
  • 2 duże twarde gruszki
  • 1/2 szklanki cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/2 słoika dżemu z czarnej porzeczki
  • mąka do podsypywania
  • łyżka oleju
Reklama

Gruszki obrać, przekroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Miąższ pokroić na kawałki. Z 1/2 szklanki cukru i kilku łyżek wody ugotować gęsty syrop. Włożyć gruszki, gotować ok. 5 minut. Odcedzić, dokładnie osączyć, ostudzić.
Margarynę stopić, przestudzić. Drożdże rozrobić z 2 łyżkami cukru pudru i śmietaną, dodać jajka, żółtko, cukier waniliowy, rozpuszczony tłuszcz i przesianą mąkę. Wymieszać, dokładnie wyrobić.
Ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę, rozwałkować na prostokąt. Posmarować olejem, oprószyć cynamonem, posmarować dżemem porzeczkowym. Rozłożyć kawałki gruszek, ciasto zwinąć, zlepić dokładnie oba końce.
Z rulonu uformować rogal, ułożyć w okrągłym prodiżu lub w dużej tortownicy. Formę przykryć, pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na godzinę. Piec ok. 50 minut w temperaturze 180-200°C. Ostudzone ciasto wyjąć z formy, posypać cukrem pudrem.

Reklama
Reklama
Reklama