Reklama

SKŁADNIKI NA 20 SZTUK :

Reklama
  • 1/2 kg mąki
  • 5 dag drożdży
  • 3 żółtka
  • szklanka mleka
  • 6 dag masła
  • 10 dag cukru
  • jajko
  • łyżeczka startej skórki z cytryny
  • opakowanie mrożonych wiśni ltłuszcz do formy

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, wlać letnie mleko, wsypać 1/4 mąki, wymieszać, przykryć, odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.

Żółtka utrzeć z resztą cukru. Rozczyn wlać do miski z pozostałą mąką, dodać żółtka, wyrabiać ciasto, aż pojawią się w nim pęcherzyki. Wlać stopione masło, dodać skórkę z cytryny, wyrobić. Miskę przykryć, odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.

Wiśnie rozmrozić na sicie, dokładnie osączyć.

Z wyrośniętego ciasta formować natłuszczonymi rękami krążki, nakładać po 2 łyżeczki wiśni, dokładnie zlepiać, kształtując kulki wielkości małego jabłka.

Formę posmarować tłuszczem. Bułeczki układać ściśle jedna obok drugiej zlepioną stroną do dołu, odstawić do wyrośnięcia.

Reklama

Jajko roztrzepać, posmarować bułeczki. Piec około 45 min w temp. 220°C. Podawać z sosem waniliowym na zimno lub gorąco.

Reklama
Reklama
Reklama