Drożdżowe baranki z kruszonką
Przygotowanie: 30 minut
Oczekiwanie: 40 minut
Pieczenie: 20-25 minut
Sztuka: 410 kcal
- Moje Gotowanie
Składniki na 12 sztuk
Ciasto:
- 1/2 kg mąki
- 3 dag drożdży
- szklanka mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1/3 kostki masła
- kilka kropli aromatu cytrynowego
- tłuszcz do blachy
Dekoracja:
- puszka moreli (480 g)
- szklanka mąki
- 1/2 kostki masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- żółtko
- łyżka mleka
Ciasto: drożdże rozetrzeć z połową mleka, łyżką cukru i mąki. Rozczyn odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło stopić i przestudzić.
Jajka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, resztę mleka i wyrośnięty rozczyn i aromat. Wyrobić ciasto, pod koniec wlać masło. Ciasto przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na 20-30 minut.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części. Każdą rozwałkować na grubość około 1/2 cm, uformować baranki. Ułożyć je na natłuszczonej blasze, odłożyć do wyrośnięcia.
Dekoracja: morele osączyć, pokroić w plastry, ułożyć je na korpusach. Miękkie masło zagnieść z mąką oraz cukrem pudrem.
Kruszonką posypać morele, lekko docisnąć. Żółtko wymieszać z mlekiem, posmarować (pędzelkiem) głowy oraz nogi baranków. Piec 20-25 minut w temperaturze 180°C.