Drożdżowa gwiazda
Przygotowanie: 50 min, pieczenie 35 min, dla 8 osób
- Naj
Opublikowano: 16.12.2008, 13:06
Reklama
SKŁADNIKI:
Reklama
- 5 dag drożdży
- szklanka cukru
- szklanka mleka
- 50 dag mąki
- 15 dag masła
- 5 żółtek
- sól
- aromat waniliowy
- cukier puder
- lukier
Pokrusz drożdże, wymieszaj z łyżką cukru i ciepłym mlekiem oraz szklanką mąki. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia. Rozpuść masło. Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj do rozczynu i wymieszaj. Wsyp szczyptę soli, mieszając, dosypuj resztę mąki. Wyrabiaj ciasto, dolewając po trochu ostudzone masło. Na koniec dodaj aromat. Zagniataj, aż ciasto zacznie odstawać od dłoni. Foremkę w kształcie gwiazdy natłuść i posyp tartą bułką, włóż ciasto (do 1/2 wysokości). Odstaw na ok. 20 min do wyrośnięcia. Piecz 35 min w temp. 180°C. Posyp cukrem pudrem lub udekoruj lukrem.
Reklama
Mało miejsca w kuchni? Pomoże piekarnik FC 4440X w hoody.pl
Reklama
Reklama
Reklama