Reklama

SKŁADNIKI:

Reklama
  • 5 dag drożdży
  • szklanka cukru
  • szklanka mleka
  • 50 dag mąki
  • 15 dag masła
  • 5 żółtek
  • sól
  • aromat waniliowy
  • cukier puder
  • lukier

Pokrusz drożdże, wymieszaj z łyżką cukru i ciepłym mlekiem oraz szklanką mąki. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia. Rozpuść masło. Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj do rozczynu i wymieszaj. Wsyp szczyptę soli, mieszając, dosypuj resztę mąki. Wyrabiaj ciasto, dolewając po trochu ostudzone masło. Na koniec dodaj aromat. Zagniataj, aż ciasto zacznie odstawać od dłoni. Foremkę w kształcie gwiazdy natłuść i posyp tartą bułką, włóż ciasto (do 1/2 wysokości). Odstaw na ok. 20 min do wyrośnięcia. Piecz 35 min w temp. 180°C. Posyp cukrem pudrem lub udekoruj lukrem.

Reklama

Mało miejsca w kuchni? Pomoże piekarnik FC 4440X w hoody.pl

Reklama
Reklama
Reklama