Drób o smaku pomarańczy
Drób przyrządzony na świąteczny stół musi być wyjątkowy. Szukasz kulinarnej inspiracji? Polecamy kurczaka o smaku pomarańczy.
- Claudia
Opublikowano: 10.12.2015, 10:16
Reklama
Porcja: 354 kcal
Przygotowanie: 25 minut
Na 4 porcje
Reklama
- tuszka perliczki lub kurczaka
- 2 łyżki oliwy
- 3 czerwone pomarańcze
- 2 gałązki rozmarynu
- 1/2 szklanki soku pomarańczowego
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- łyżka masła
- łyżeczka cukru
- sól
- pieprz
Reklama
Tuszkę umyć, wysuszyć. Natrzeć oliwą, solą i pieprzem. Pomarańcze sparzyć, obrać. Do wnętrza tuszki włożyć rozmaryn i skórki z pomarańczy. Tuszkę ułożyć w brytfance. Wlać sok pomarańczowy i wino. Piec 90 minut, w trakcie pieczenia podlewając mięso wytworzonym płynem.
Pomarańcze pokroić w ćwiartki, usunąć błony i pestki. Na patelni rozgrzać masło. Ułożyć ćwiartki pomarańczy, posypać je cukrem. Smażyć 5–10 minut. Podawać z mięsem.
Reklama
Reklama
Reklama