Reklama

Prawdziwy szampan wytwarzany jest tylko w jednym kraju świata – we Francji, w rejonie Szampanii. Ma niepowtarzalny smak, ale jest niezwykle drogi. Istnieje jednak wiele dobrych gatunkowo win musujących, którymi można godnie go zastąpić. Szampan to jedyny trunek, który można pić o każdej porze. Sprawdza się i do rozmaitych dań, i jako aperitif. Powinien być mocno schłodzony (do 7–9°C) i podany w wysokich, wąskich kieliszkach (100–250 ml), napełnionych do 1/2 wysokości. Szampan jest też efektownym składnikiem wielu drinków.

Reklama

KIR ROYAL
- 20 ml Crème de Cassis (likier z czarnej porzeczki)
- 200 ml wytrawnego szampana (lub wina musującego)
- 2 czerwone koktajlowe wisienki
Do dwóch wysokich, smukłych kieliszków (do białego wina lub szampanek) wlej po 20 ml Crème de Cassis, uzupełnij mocno schłodzonym szampanem (lub winem musującym). Do środka kieliszków włóż po wisience koktajlowej.

ROMANTYCZNY
- 20 malin (mrożonych)
- 4 kostki lodu
- 40 ml likieru ziołowego (Benedyktyński, Beherovka, Jaegermeister)
- szampan wytrawny (lub wino musujące) do uzupełnienia
Maliny (2 zostaw do dekoracji) rozmroź, rozetrzyj. Do shakera (lub termosu) włóż kostki lodu, dodaj maliny i likier, dobrze wstrząśnij. Przecedź przez sitko do dwóch koktajlowych kieliszków, dopełnij mocno schłodzonym szampanem. Udekoruj maliną.

CZARNA PERŁA
- 200 ml mocno schłodzonego szampana (lub wytrawnego wina musującego)
- 30 ml brandy
- 30 ml likieru kawowego
Do dwóch wysokich kieliszków rozlej kolejno po: 100 ml szampana (lub wina musującego), 15 ml brandy, 15 ml likieru. Delikatnie mieszaj łyżką barową (lub inną, na długim trzonku) 3–4 sekundy. Od razu podawaj.

MARZENIE
- 80 ml wytrawnego czerwonego wina
- 40 ml białego rumu
- 6 kostek lodu
- szampan (lub wino musujące) do uzupełnienia
- listki melisy
Do shakera wlej czerwone wino i rum, mieszaj przez 5 sekund. Do dwóch wysokich kieliszków do białego wina (lub szampanek) włóż po 3 kostki lodu i rozlej po połowie zawartość shakera, dopełnij szampanem (lub winem). Udekoruj melisą.

SŁONECZNY
- 4 kostki lodu
- 60 ml Amaretto (likier migdałowy)
- 120 ml soku bananowego
- 20 ml soku z cytryny
- szampan do uzupełnienia
- 2 zielone wisienki koktajlowe
- plastry pomarańczy
Do shakera wrzuć kostki lodu, wlej likier, oba soki, dobrze wstrząśnij. Przecedź do dwóch kieliszków koktajlowych i uzupełnij mocno schłodzonym szampanem. Udekoruj zieloną wisienką i półplastrem pomarańczy.

Reklama

ZIELONY DUCH
- 6 kostek lodu
- 60 ml likieru (lub syropu) miętowego
- 40 ml białej wytrawnej wódki (dobrze schłodzonej)
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- 200 ml wytrawnego szampana (lub wina musującego)
- plastry cytryny
Do dwóch kieliszków koktajlowych włóż po 3 kostki lodu, wlej po: 30 ml likieru lub syropu miętowego, 20 ml wódki i połowę soku z cytryny. Zamieszaj. Uzupełnij mocno schłodzonym szampanem (lub winem). Udekoruj plastrem cytryny.

Reklama
Reklama
Reklama