Drinki o smaku... sławy
Przy okazji spotkania z przyjaciółmi możesz zabawić się w barmana – nie jest to szczególnie trudne. Zabłyśniesz w towarzystwie, zwłaszcza gdy podasz koktajle, którymi raczyli się znani ludzie.
- Claudia
Bira Puera Brigitte Bardot
Na 1 porcję
●25 ml wódki Wyborowa ●15 ml ciemnego rumu Havana Club ●2 łyżki soku z cytryny ●coca-cola
Alkohole i sok wlać do szklanki wypełnionej kostkami lodu. Wymieszać. Dopełnić coca-colą.
Puebla Flip Marlona Brando
Na 1 porcję
●600 ml tequili OLMECA ●10 ml ciemnego rumu Havana Club ●10 ml Cacao Choix ● żółtko ●2–3 krople esencji waniliowej ●szczypta cynamonu
Wszystkie składniki zmiksować w blenderze. Przelać do kieliszka.
Hitchail Alfreda Hitchcocka
Na 1 porcję
●40 ml Scotch Whisky Ballantine’s ●20 ml triple sec (likieru pomarańczowego) ●10 ml soku cytrynowego ●kilka kostek lodu ●plasterek cytryny ●1/2 plasterka pomarańczy
Alkohole i sok z cytryny energicznie wymieszać z lodem w shakerze. Przelać do szklanki. Udekorować plasterkami cytrusów.
Mojito Ernesta Hemingwaya
Na 1 porcję
●kilka listków świeżej mięty ●50 ml białego rumu Havana Club Blanco ●30 ml soku z limonki ●1–2 łyżki syropu cukrowego ●kilka kostek lodu ●woda mineralna ●plasterek limonki
Liście mięty rozgnieść z rumem w wysokiej szklance. Dodać sok z limonki, syrop cukrowy i wrzucić kostki lodu. Delikatnie wymieszać. Dopełnić wodą mineralną. Drink udekorować plasterkiem limonki.
Morning Glory Cocktail Liz Taylor
Na 1 porcję
●mandarynka ●200 ml Cherry Brandy lub Cherry Cordial ●20 ml triple sec (likieru pomarańczowego) ●1 łyżeczka Angostury ●wino musujące
Mandarynkę obrać, podzielić na cząstki (jedną odłożyć), usunąć białe błonki. Wrzucić do szklanki. Wlać Cherry, likier i Angosturę. Wymieszać. Dopełnić winem musującym. Szklankę udekorować odłożoną cząstką mandarynki.
Gin Tini Winstona Churchilla
Na 1 porcję
●kilka kostek lodu ●75 ml ginu Seagram’s ●15 ml Extra Dry Vermouth ●skórka z cytryny
Szklanicę barmańską wypełnić lodem. Wlać wermut. Delikatnie zamieszać. Szklanicę opróżnić z lodu i wermutu. Wlać gin. Mieszać chwilę, przelać do kieliszka. Udekorować cytrynową skórką.
Tropical Cocktail Jane Fondy
Na 1 porcję
●3–4 plastry brzoskwini (z puszki) ●15 ml wódki Wyborowa ●15 ml soku pomarańczowego ●20 ml mleka ●łyżka rumu Havana Club ●1–2 łyżki syropu cukrowego
Brzoskwinię pokroić w kostkę, wrzucić do szklanki. Pozostałe składniki energicznie wymieszać w shakerze. Przelać do szklanki.
1 z 1
drinki_male