Dorsz z porami
Przepis na dorsza z porami. Przygotowanie: 35 min, kaloryczność 270 kcal, dla 4 osób
- Naj
● 4 filety z dorsza
● sok z cytryny
● sól
● pieprz
● 3 małe pory
● 3 łyżki masła
● 3/4 szklanki białego wytrawnego wina (lub bulionu warzywnego z kostki)
● 2 łyżki mąki
● 2 łyżki oleju
● cytryna
● koperek
Filety opłucz, osusz papierowym ręcznikiem, skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem, odstaw pod przykryciem na 10 min. Pory oczyść, umyj, osusz, białe części potnij na krążki, podsmaż na połowie masła. Podlej winem (lub bulionem), oprósz solą i pieprzem, duś 5 min. Filety oprósz mąką, usmaż na oleju i reszcie masła. Filety ułóż na porach, udekoruj półplasterkami cytryny, posyp koperkiem. NASZA RADA: Podaj rybę z ziemniakami z wody i sałatką z pomidorów. Możesz także zapiec rybę w żaroodpornym natłuszczonym naczyniu; ułóż ją na podsmażonych porach i posyp ostrym, startym żółtym serem. Zapiekaj w temp. 180°C, do momentu, aż ser się rozpuści.