Dorsz z paprykową nutą
Tym daniem możesz śmiało wzbogacić wigilijną kolację. Dzięki dodatkowi warzyw i wyjątkowej kompozycji przypraw nadasz rybie znakomity, lekko pikantny smak
- Claudia
PORCJA: 264 kcal
PRZYGOTOWANIE: 25 minut
NA 8 PORC
- 4 filety z dorsza (ze skórą)
- Vegeta pikantna
- 3 łyżki oleju do smażenia
- łyżeczka oliwy smakowej, np. z suszonymi pomidorami
- 2 pokrojone drobno szalotki lub mała cebula
- 2 posiekane ząbki czosnku
- łyżka startego imbiru
- pokrojony drobno strąk czerwonej papryki
- sól
- pieprz
1. Rybę opłukać. Po usunięciu ości dobrze osuszyć za pomocą papierowego ręcznika. Następnie pokroić na porcje. Każdy kawałek ryby oprószyć Vegetą pikantną. Przyprawę lekko rozsmarować na mięsie. Odstawić na 30 minut do lodówki.
2. Połowę oleju mocno rozgrzać. Na tłuszczu położyć dorsza (skórą do dołu). Smażyć po 3 minuty z każdej strony, lekko dociskając rybę do patelni, aż dorsz stanie się chrupiący i złocisty. Wyjąć. Kawałki ryby osączyć na papierowym ręczniku.
3. Pozostały olej rozgrzać z oliwą smakową. Podsmażyć na nim cebulę, czosnek i imbir. Dodać paprykę. Chwilę smażyć. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Rybę ułożyć na półmisku. Obłożyć papryką z dodatkami.