Donuts - amerykańskie pączki z dziurką
Pyszne i efektowne! Nie dla odchudzających się!
- kobieta.pl
Opublikowano: 04.01.2013, 14:00
Reklama
- 2,5 szklanki mąki
- szklanka ciepłej wody
- 30g masła
- 1/4 szklanki cukru
- jajko
- szczypta soli
- drożdże - 15 g
- olej do smażenia
- polewa czekoladowa (biała lub ciemna stopiona czekolada)
- kolorowa posypka
Reklama
Mąkę zmieszaj z rozczynem drożdży i wody, dodaj cukier, sól, masło i jajko - całość wymieszaj ręcznie lub mikserem (hak do ciasta). Ciasto odłóż na 30 minut w ciepłe miejsce. Następnie rozwałkuj ciasto na grubość około 1,5 cm, dużą szklanką wykrawaj kółka, kieliszkiem mniejsze kółeczka w środku większych. Pozwól kółeczkom wyrosnąć jeszcze trochę. Po wyrośnięciu smaż donuts w garnku, wykładaj na papierowy ręcznik. Po usmażeniu możesz donuty polukrować i udekorować ozdobnymi posypkami.
Smacznego!
Reklama
Reklama
Reklama