Reklama

1. na lody waniliowe:
10 jajek
15 dag cukru
2 opakowania cukru waniliowego
3/4 l śmietany kremówki
2. na lody truskawkowe:
1/3 lodów waniliowych
25 dag świeżych truskawek
3. na lody czekoladowe:
1/3 lodów waniliowych
tabliczka gorzkiej czekolady (min. 85% kakao)
2 łyżki białego rumu
4. do dekoracji:
świeże truskawki
gotową polewa czekoladowa
[adsense]

1 Jajka umyj, rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem zwykłym i cukrem waniliowym na białą, puszystą masę. Białka ubij na sztywną pianę (możesz dodać szczyptę soli). Śmietanę ubij na sztywno i razem z pianą połącz z utartymi żółtkami.
2 Masę podziel na trzy równe części. Jedną odstaw, drugą zmiksuj z truskawkami, trzecią z rozpuszczoną i schłodzoną czekoladą oraz rumem. Rozłóż do trzech naczyń, przykryj je folią aluminiową i wstaw do lodówki, aby wszystkie masy lekko stężały.
3 Na dnie szklanej, prostokątnej formy rozsmaruj najpierw lody czekoladowe, na nich waniliowe, a na górze truskawkowe. Całość wstaw do zamrażarki przynajmniej na 5 godzin. Wyłóż na talerz, polej polewą czekoladową i udekoruj świeżymi truskawkami.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama