Domowy mus jabłkowy
Pyszny do ciast, świeżych bułeczek, a także jako deser dla najmłodszych!
- kobieta.pl
Opublikowano: 16.03.2015, 11:21
Reklama
Składniki (na dwa większe słoiki):
Reklama
- 2kg jabłek
- 3/4 szklanki cukru
- pół łyżeczki cynamonu
- laska wanilii
- pół cytryny
Reklama
Jabłka myjemy, obieramy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, trzemy na tarce o grubych oczkach, albo rozdrabniamy w malakserze. Starte jabłka wkładamy do rondla, dosypujemy cukier i gotujemy na małym ogniu. Po godzinie dodajemy cynamon i kuleczki wanilii wyjęte z laski. Całość skrapiamy sokiem z połówki cytryny, mieszamy i gotujemy jeszcze 15 minut. Mus przekładamy do czystych słoików, a po napełnieniu stawiamy je do góry dnem. Studzimy. Gotowe!
Reklama
Reklama
Reklama