Domowy ketchup pomidorowy
Nie ma to jak przetwory domowej roboty! Zasmakuj we własnoręcznie przyrządzonym ketchupie!
- kobieta.pl
Opublikowano: 21.09.2014, 08:00
Reklama
Składniki:
Reklama
- czerwona cebula
- kawałek selera naciowego
- 4 ząbki czosnku
- pół papryczki chili
- kilogram dojrzałych pomidorów malinowych
- sól, pieprz
- kilogram pomidorów pomarańczowych albo zielonych
- 3/4 szklanki octu winnego
- szklanka cukru
- kilka listków bazylii
Reklama
Na oliwie duś pokrojoną cebulę, papryczkę, czosnek w plasterkach, seler naciowy. Przypraw je solą i pieprzem. Po 15 minutach dodaj pokrojone pomidory i zalej wszystko szklanką wody. Gotuj przez około godzinę często mieszając. Dodaj listki bazylii i wszystko potraktuj blenderem. Następnie sos przetrzyj przez sito - pozbędziesz się tak niechcianych skórek. Dodaj cukier i ocet, dobrze wymieszaj i gotuj jeszcze około 20 minut - sos powinien osiągnąć konsystencję ketchupu. Przelej go do słoiczków. Gotowe!
Reklama
Reklama
Reklama