Domowy cheb pszenno-żytni
Przygotowanie: zaczyn 3-4 dni, ciasto 1h
Pieczenie: 1,5 h
- Naj
Opublikowano: 14.11.2008, 09:00
Reklama
Zaczyn:
Reklama
- 2 kostki drożdży
- 3-5 czubatych łyżek cukru
- szklanka letniej wody
- mąka pszenna
Zakwas:
- 1kg mąki żytniej
- 2l maślanki
Do ciasta:
- 2kg mąki pszennej
- 4 łyżki soli
- 6 łyżek pszennych otrąb
- jajko
Reklama
ZACZYN: Drożdże utrzyj z cukrem, wodą i taką ilością mąki, aby zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Odstaw na 3–4 dni w ciepłe, ciemne miejsce.
ZAKWAS: Do dużej miski wsyp mąkę żytnią, zalej ją maślanką, dokładnie wymieszaj, przykryj i odstaw na noc. Zakwas wymieszaj z zaczynem, dodaj mąkę pszenną i sól. Jeśli ciasto jest za rzadkie, dosyp mąki pszennej. Wyrabiaj rękami 40–50 min. Przykryj i odstaw na 3 godz. do wyrośnięcia. Ciasto przełóż do trzech natłuszczonych, wysypanych otrębami form keksowych o dł. 30 cm. Wierzch posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz 1,5 godz. w temp. 190°C
Reklama
Reklama
Reklama