Reklama

W tym artykule:

  1. Nalewka lecznicza – co to jest?
  2. Domowe nalewki – najważniejsze zasady
  3. Domowa nalewka z malin
  4. Lecznicza nalewka z rajskich jabłek
  5. Domowa nalewka z rabarbaru na dżinie
Reklama

Nalewka lecznicza – co to jest?

Lato w pełni. Sezon na robienie nalewek właśnie się rozpoczął. Czym właściwie jest ten napój? Czy to sam alkohol i cukier? Nalewka to alkoholowy wyciąg z owoców, kwiatów, ziół czy korzeni. Sporządza się je w procesie maceracji, czyli przez zalanie składników alkoholem w celu wydobycia i utrwalenia smaku i aromatu zawartego w składnikach. Alkohol używany do robienia nalewek pozwala wyciągnąć z owoców i ziół nierozpuszczalne w wodzie substancje czynne, które mają walory lecznicze. Dodatkowo wódka lub spirytus sprawia, że nalewki są dobrze zakonserwowane i nawet po upływie czasu nie tracą swoich cennych właściwości.

To, jakie lecznicze właściwości będzie miała nasza nalewka, zależy od owoców lub ziół jakich użyjemy do stworzenia napoju. Np. jeśli często zmagamy się z zapaleniem pęcherza, wybierzmy wiśnie. Jeśli chcemy, żeby nalewka dobroczynnie wpływała na wzrok, wybierzmy aronię.

Alkohol. Na zdrowie!?

Horoskop dzienny miłosny na 2 października 2024 dla Strzelca pokazuje, co dziś czeka ten znak zodiaku pod względem uczuciowym. Strzelce mogą liczyć na romantyczne niespodzianki, które przyspieszą bicie ich serca.

Domowe nalewki – najważniejsze zasady

Chociaż wykonywanie nalewek jest bardzo proste, są pewne zasady, o których szczególnie należy pamiętać i ich przestrzegać.

  1. Przestrzegaj zasad higieny osobistej oraz higieny w trakcie robienia przetworów. Wszystkie naczynia powinny być idealnie czyste i zdezynfekowane, podobnie jak nasze ręce i powierzchnie w kuchni, których będziemy używać.
  2. Do przygotowania domowych nalewek i likierów należy używać świeżych, dojrzałych owoców bez śladów nadpsucia lub fermentacji.
  3. Nalewki zawsze trzeba przecedzać przez kilka warstw gazy lub tkaniny, ponieważ podczas procesu macerowania powstaje osad i jest to normalne.

Nalewka z wiśni - oldschoolowy przepis na koniec lata

Nalewka z wiśni to najpopularniejsza nalewka owocowa w Polsce. W internecie oraz książkowych wydawnictwach tematycznych znaleźć można bardzo wiele receptur na jej przygotowanie. Różnią się one szczegółami, podstawowe zasady pozostają jednak niezmienne. Warto potraktować poniższe sugestie jako inspirację do własnego działania i eksperymentów z przyprawami oraz dodatkami.
Nalewka z wiśni
Getty Images

Domowa nalewka z malin

Składniki:

  • 800 g malin,
  • 250 g cukru,
  • 200 ml wody,
  • 350 ml rumu lub brandy (można wziąć nawet wódkę),

Przygotowanie:

Zobacz także
  1. Przygotować syrop. W tym celu wodę i cukier umieścić w małym rondlu. Doprowadzić do wrzenia i mieszać do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Zdjąć z ognia i ostudzić.
  2. Maliny włożyć do 2-litrowego słoika, wlać alkohol i wystudzony syrop.
  3. Owoce dokładnie wymieszać z płynem i postawić w chłodnym, ciemnym miejscu na 1 miesiąc.
  4. Następnie otrzymaną nalewkę przecedzić przez 4–5 warstw gazy i przelać do czystych butelek. Zakorkować i odłożyć, powinno leżakować w ciemnym, chłodnym miejscu przez kolejny miesiąc. Malinową nalewkę przechowywać w spiżarni. Używać według uznania.

Maliny zawierają kwasy organiczne, które oczyszczają organizm z toksyn i pomagają obniżyć temperaturę przy grypie czy przeziębieniu. Dodatkowo zawierają antyoksydanty, które chronią komórki przed wolnymi rodnikami i opóźniają proces starzenia się skóry. Domowa nalewka malinowa jest polecana szczególnie dla kobiet, ponieważ łagodzi bóle miesiączkowe.

Syrop z sosny to od lat znany sposób na odporność i...młodość. Jak go zrobić w domu?

Syrop z sosny to specyfik znany w medycynie ludowej od lat. Ze względu na wysoką zawartość składników odżywczych uznaje się go za naturalną substancję leczniczą. Szczególnie przydaje się w okresie jesienno-zimowym, gdy organizm jest silniej narażony na infekcje. Warto jednak sięgać po niego przez cały rok. Systematycznie wypijany syrop sosnowy poprawia odporność i korzystnie wpływa na ogólne wzmocnienie organizmu. Działa wykrztuśnie i antybakteryjnie. Na dodatek łatwo go przygotować.
Syrop z sosny
Getty Images

Lecznicza nalewka z rajskich jabłek

Składniki:

  • 800 g rajskich jabłek,
  • 250 g cukru,
  • 200 ml wody,
  • 350 ml koniaku lub innego brandy,
  • 1 laska cynamonu,
  • 2 goździki.

Przygotowanie:

  1. Jabłka dokładnie umyć i wysuszyć. Wszystkie owoce przekroić na pół i włożyć do 2-litrowego sterylizowanego słoika.
  2. Przygotować syrop. W tym celu wodę, przyprawy i cukier umieścić w małym rondlu. Doprowadzić do wrzenia i mieszać do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
  3. Jabłka zalać gorącym syropem wraz z przyprawami i pozostawić do ostygnięcia.
  4. Do wystudzonego syropu z jabłkami dodać alkohol, dokładnie wymieszać i postawić w ciemnym miejscu na 1 miesiąc.
  5. Następnie otrzymaną nalewkę przecedzić przez 4–5 warstw gazy i przelać do czystych butelek. Zakorkować i odłożyć, powinno leżakować w ciemnym, chłodnym miejscu przez kolejny miesiąc. Nalewkę z rajskich jabłek przechowywać w spiżarni. Używać według uznania.

Rajskie jabłka są cennym źródłem witamin A, C, węglowodanów i kwasów organicznych. Zawierają również błonnik, dzięki czemu wspomagają trawienie. Flawonoidy zawarte w jabłkach sprawdzają się w profilaktyce nowotworów i chorób serca.

Kiszone pomidorki: ten przepis na kiszone pomidorki na zimę jest hitem. Raz je zrobisz, a na stałe zagoszczą w twojej kuchni

Kiszone pomidorki to aktualnie hit wśród kiszonek. Podpowiadamy przepis na kiszone pomidorki. Gwarantujemy, że jak raz je przygotujesz, to zakochasz się w ich smaku. Jak zrobić kiszone pomidorki na zimę? To prostsze niż myślisz!
Kiszone pomidorki: przepis
Getty Images

Domowa nalewka z rabarbaru na dżinie

Składniki:

  • 1 kg rabarbaru, pokroić w drobne słupki,
  • 400 g cukru,
  • 1 l dżinu,
  • 2 laski cynamonu.

Przygotowanie:

  1. Rabarbar i cynamon umieścić w 2-litrowym słoiku. Wsypać cukier i dokładnie wymieszać. Postawić na 1 dzień w ciemne miejsce w temperaturze pokojowej.
  2. Do rabarbaru wlać dżin i postawić słoik w chłodne miejsce na 3 miesiące. Słoikiem potrząsać od czasu do czasu.
  3. Następnie otrzymany napój przecedzić przez 4–5 warstw gazy i przelać do czystych butelek. Zakorkować i odłożyć, nalewka powinna leżakować w ciemnym, chłodnym miejscu przez kolejny miesiąc. Przechowywać w spiżarni. Używać według uznania

Rabarbar jest źródłem witamin z grupy A, C oraz E. Jest bogaty w potas, kwas foliowy oraz błonnik i żelazo. W tradycyjnej chińskiej medycynie był stosowany jako środek przeczyszczający i przeciwzapalny. Jest szczególnie polecany kobietom przechodzącym menopauzę, ponieważ może on złagodzić jej skutki uboczne, a nawet ją opóźnić. Nalewka może służyć jako poprawiające trawienie i rozgrzewające digestivo po smacznym posiłku.

Reklama

Więcej przepisów na domowe nalewki znajdziecie w książce "Jem świadomie. 100 przepisów na domowe przysmaki" Popina Viktoriya.

Reklama
Reklama
Reklama