Dietetyczne domowe lody - 7 błyskawicznych przepisów
Na upały nie ma nic lepszego, niż pyszne domowe lody. Zwłaszcza jeśli są bez cukru i bez tłuszczu, a ich przygotowanie zajmie Wam niecałe 5 minut. Jak je zrobić? Oto najlepsze przepisy na dietetyczne domowe lody!
Jak zrobić domowe lody w wersji fit?
Gwarantujemy, że nie ma nic prostszego. Będziesz potrzebować blendera oraz kilku składników, które na pewno masz pod ręką (większość z nich to świeże owoce lub warzywa). Dietetyczne lody to takie, w których nie ma żadnego tłuszczu (a więc powszechnie wykorzystywanej śmietany), cukru, ani innych kalorycznych składników (np. mascarpone). Ale bez trudu dorównują smakiem swoim bardziej kalorycznym odpowiednikom. Wystarczy, że śmietanę zastąpisz jogurtem, a cukier naturalnymi słodzikami, takimi jak syrop klonowy, daktylowy lub z agawy. Dobrze sprawdzą się też inne zamienniki cukru, np. miód lub erytrytol. Jeśli chcesz uzyskać bardziej kremową konsystencję, dodaj bardziej "mięsiste" owoce, takie jak banan, mango czy awokado (tak, mamy też taki przepis!). Nie bój się też dodawać do lodów warzyw - np. jarmużu czy szpinaku. Prócz tego, że są zdrowe i dietetyczne, nadają świetny kolor. Jak zrobić domowe lody w wersji fit? Oto 7 banalnie prostych i szybkich przepisów!
1 z 6
Lody z jarmużem spalające tłuszcz
Składniki: 1 szklanka mleka kokosowego, 1 szklanka zmrożonego jarmużu, 1 łyżka syropu z agawy, 1 szklanka świeżego ananasa, 1 zamrożony banan
Wszystkie składniki zmiksuj w blenderze. Przelej do miski i zamrażaj - przez minimum 4 godziny. Przed podaniem odczekaj 10 minut aby można było je łatwiej nałożyć.
2 z 6
Lody z nasionami chia i malinami
Składniki: 1/2 szklanki mleka kokosowego, 1/2 szklanki mleka migdałowego, 3/4 szklanki malin, 2 łyżki nasion chia, 1 łyżka syropu klonowego (lub innego naturalnego słodu).
Wlej do miski mleko kokosowe i migdałowe, dodaj syrop, nasiona chia i połowę owoców. Zmiksuj. Przelej masę do foremek na lody i włóż do nich po kilka całych owoców. Zamrażaj przez 35 minut. Po tym czasie wsuń patyczki i dołóż jeszcze po kilka malin. Zamrażaj całą noc.
3 z 6
Dwuskładnikowe lody z mango
2 szklanki pokrojonego w kawałki mango, ½ szklanki mleka kokosowego. Opcjonalnie: naturalny słodzik (np. syrop klonowy lub miód).
Zmiksuj składniki w blenderze na gładką masę, przełóż do foremek na lody i wstaw do zamrażalnika na 35 minut. Po tym czasie delikatnie wsuń patyczki. Pozostaw w zamrażarce na kilka godzin (a najlepiej na całą noc).
4 z 6
Lody jogurtowe z malinami
Składniki: 500 g malin, 3-4 łyżki miodu lipowego lub syropu klonowego, 2 szklanki jogurtu.
Zmiksuj maliny z połową syropu (lub miodu) i napełnij masą foremki do lodów do połowy. Wstaw do zamrażarki na około 20 minut. Następnie osobno wymieszaj jogurt z resztą syropu i uzupełnij foremki do pełna. By uzyskać marmurkowy efekt delikatnie zamieszaj w foremkach patyczkiem. Zamrażaj minimum 6 godzin.
5 z 6
Lody z awokado
Składniki: 2 obrane i wypestkowane awokado, 1,5 szklanki mleka kokosowego, 4 łyżki stołowe erytrytolu lub innego zamiennika cukru, 2 łyżki stołowe soku z limonki.
Wszystkie składniki zmiksuj w blenderze na gładką masę o kremowej konsystencji. Przełóż ją do foremek na lody i ugnieć łyżeczką. Zamknij wieczka foremek i włóż lody do zamrażarki. Zamrażaj je przez kilka godzin (najlepiej całą noc). Smacznego!
6 z 6
Lody ze szpinakiem i kiwi
Składniki: 3 garści młodego szpinaku, 1 limonka, 3 obrane kiwi, 2 łyżki syropu klonowego lub miodu, szklanka jogurtu naturalnego.
Zblenduj kiwi z jogurtem. Z limonki wyciśnij sok i dodaj do masy. Dodaj szpinak i miód, ponownie zblenduj. Powstały koktajl przelej do foremek, włóż patyczki do lodów i zamrażaj przez co najmniej kilka godzin.