Domowe konfitury z malin
Nie ma to jak malinowa konfitura jesienią albo zimą! Przygotuj już teraz kiedy malin jest w bród!
- kobieta.pl
Opublikowano: 30.07.2014, 09:54
Reklama
Składniki:
Reklama
- 1,3 kg malin
- kilogram cukru
- sok z jednej cytryny
- 500 ml wody
Reklama
Maliny myjemy i osuszamy, zasypujemy połową cukru i odstawiamy na około dwie godziny. W wodzie rozpuszczamy cukier na wolnym ogniu, do powstałego syropu dodajemy maliny z resztą cukru. Gotujemy co jakiś czas mieszajac i ewentualnie zbierając piane z wierzchu. Po godzine dodajemy sok z cytryny, mieszamy i gotujemy jeszcze 20 minut. Maliny powinny zrobić się lekko szkliste i galaretowate, a woda musi odparować. Konfiture przelewamy do słoiczków. Smacznego!
Reklama
Reklama
Reklama