Domowe jagodzianki
Aromat i smak domowych jagodzianek przywołuje wspomnienia z dzieciństwa. Oto przepis na przepyszne bułeczki z jagodami.
- Claudia
Porcja: 240 kcal
Przygotowanie:50 minut
Na 12 porcji
Ciasto:
- 50 g drożdży
- 3 łyżki mleka
- 50 g cukru
- 250 g masła
- szczypta soli
- 4 jajka
- 600 g mąki pszennej
- mąka do podsypania stolnicy
Nadzienie:
- 200 g jagód
- cukier puder do posypania
Mąkę przesiać do miski. Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem i łyżeczką cukru. Przykryć i odstawić na 10–15 minut. Dodać masło, resztę cukru, sól i 2 jajka. Składniki wymieszać. Dodać pozostałe jajka i chwilę wyrabiać. Stopniowo dosypywać przesianą mąkę i wyrabiać dalej, aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Następnie na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości 1 cm.
Pokroić go na prostokąty 5x7 cm. Każdy kawałek lekko rozpłaszczyć, na wierzchu ułożyć po płaskiej łyżce jagód. Zlepić boki. Ciastka ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Piec ok. 20 minut w 180°C. Po ostudzeniu jagodzianki posypać cukrem pudrem.