Domowe eklerki
Małe słodkie co nieco to idealne lekarstwo na jesienną
chandrę. Wystarczy kęs, by poczuć się lepiej.
- Ewelina Dybicz, Claudia
Opublikowano: 01.11.2009, 05:42
Reklama
Porcja: 370 kcal
Przygotowanie: 40 minut
Na 8 porcji
● 60 g masła ● 200 g mąki ● 4 jajka
● łyżeczka skórki startej z cytryny
● bita śmietana do nadziewania
● polewa (z torebki) do dekoracji
■ Masło zalać szklanką wody. Zagotować. Gdy płyn nieco przestygnie, dosypywać do niego partiami mąkę, cały czas mieszając. Wystudzić, a następnie zmiksować z jajkami i wymieszać ze skórką z cytryny.
■ Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wyciskać podłużne eklerki. Piec je ok. 20 minut w 160°C.
■ Każdą eklerkę przekroić, napełnić bitą śmietaną i polać polewą czekoladową przygotowaną według przepisu na opakowaniu.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama