Domowe burgery
Burgery zawitały na dobre! Kolejne lokale serwują to danie w towarzystwie doborowych dodatków. Zobaczcie nasz przepis, jak łatwo wykonać przepyszne burgery w domu. Mmmm palce lizać!
1 z 4
burgery_1324
Burgery zawitały na dobre! Kolejne lokale serwują to danie w towarzystwie doborowych dodatków. Zobaczcie nasz przepis, jak łatwo wykonać przepyszne burgery w domu. Mmmm palce lizać! Przygotowanie: 40 min
6 porcji Składniki:
- 1 kg mięsa mielonego z łopatki
- 3 jajka
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 50 ml sosu sojowego TaoTao
- 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu mielonego
KONFITURA CEBULOWA:
- 3 cebule łyżka masła
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 30 ml sosu sojowego TaoTao
- 3 łyżki cukru
SOS MUSZTARDOWY:
- 2 łyżki musztardy
- łyżka majonezu
- 30 ml słodkiego sosu chili TaoTao
- 1/2 pęczku szczypiorku lub dymki drobno posiekanej
www. mojegotowanie.pl
2 z 4
1
Składniki na burgery dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 min. Formujemy kulki, układamy je na pergaminie i przykrywamy kolejną warstwą papieru.Delikatnie przyciskając, rozpłaszczamy poszczególne kulki, tworząc płaskie kotlety. Gotowe burgery smażymy bez tłuszczu po 3 min z każdej strony.
3 z 4
2
Cebule kroimy w piórka i przekładamy na suchą rozgrzaną patelnię. Przypalamy ją, nie mieszając 3–4 min, po tym czasie mieszamy pierwszy raz. Czynność tę powtarzamy jeszcze raz, następnie dodajemy masło i olej. Całość podlewamy sosem sojowym, szklanką wody i dodajemy cukier, dusimy, aż płyn odparuje. Na koniec miksujemy połowę masy tak, aby nabrała odpowiedniej tekstury.
4 z 4
3
Składniki na sos mieszamy. Gotowe burgery podajemy z konfiturą i sosem oraz dodatkami wedle uznania.