Domowe 3 bit
Porcja: 751 kcal
Przygotowanie: 45 minut
Na 12 porcji
- Claudia
Opublikowano: 06.11.2008, 10:00
Reklama
Składniki:
- 300 g herbatników typu petit beurre
- 400 g masy karmelowej (z puszki)
- 2–3 łyżki płatków migdałowych
- 3 szklanki mleka
- 2 budynie waniliowe
- 1/2 kostki masła
- esencja waniliowa
- 3/4 szklanki cukru
- szklanka śmietany 30 proc.
- 2 łyżki żelatyny
- wiórki czekoladowe
Reklama
Prostokątną formę wyłożyć herbatnikami. Masę karmelową podgrzać. Wylać na ciastka, posypać płatkami migdałowymi i przykryć warstwą herbatników. 2 szklanki mleka zagotować, do wrzącego wlać budynie wymieszane z resztą mleka. Włożyć masło, gotować 2 minuty. Dodać esencję i 1/2 szklanki cukru. Przestudzony krem wylać na herbatniki i przykryć kolejną warstwą ciastek. Lekko docisnąć. Wstawić do lodówki. Schłodzoną śmietanę ubić z resztą cukru. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody, ostudzić. Połączyć ze śmietaną. Krem rozsmarować na cieście. Posypać wiórkami czekoladowymi.
Reklama
Reklama
Reklama