Domowa kostka rosołowa – prosty przepis na zdrowy bulion. Jak ją przygotować, do czego dodawać i jak przechowywać?
Istnieją produkty i przyprawy, bez których trudno obyć się w kuchni. Jednym z nich jest aromatyczny bulion, stanowiący podstawę wielu doskonałych potraw rodem z najlepszych restauracji. Sklepowe półki uginają się pod gotowymi propozycjami, jednak ich skład często pozostawia wiele do życzenia. Przedstawiamy przepis na aleternatywę - domową kostkę rosołową. Z czego powinna się składać domowa kostka rosołowa?

- Małgorzata Góra
Dlaczego warto zrobić domową kostkę rosołową?
Nie da się ukryć, że trudno byłoby nam obyć się w kuchni bez kostki rosołowej. Jest ona wzmacniaczem smaku, który wydobywa z dań najlepsze aromaty i sprawia, że staje się bardziej wyrazista. Niestety, pomimo pozytywnego wpływu na potrawy, jej działanie na nasze zdrowie może być bardzo szkodliwe.
Stawiamy na zdrowe odżywianie, dbamy o dobór składników odżywczych i witamin, by przygotować zdrowe i lekkie śniadanie, obiad i kolacje, nie zdając sobie sprawy, jak wiele sztucznych substancji nieświadomie przemycamy do jedzenia. Kostki rosołowe, które za niewielką cenę można kupić w każdym supermarkecie bardzo często są wątpliwej jakości. Zwykle nie są one niczym innym, jak mieszanką utwardzonych tłuszczów i soli, których nadmiar, jak wiadomo, może prowadzić do nadciśnienia, zaburzenia poziomu cholesterolu, a także chorób wieńcowych.
Gotową kostkę najlepiej zastąpić większą ilością świeżej włoszczyzny, mieszanką suszonych warzyw i ziół lub przygotowaną samodzielnie domową kostką rosołową. To dobry i zdrowy sposób na osiągnięcie maksimum smaku przy jednoczesnym ograniczeniu szkodliwych dla organizmu składników i związków chemicznych.
Domowa kostka rosołowa – składniki
Bardzo często samodzielnie przygotowane produkty nie są nie tylko zdrowsze i bogate w wartości odżywcze, ale również znacznie smaczniejsze od sklepowych odpowiedników! Doskonałym tego przykładem są domowa nutella lub masło orzechowe - są pyszne, a dodatkowo mają mniejszą zawartość tłuszczu, więc nie musimy ich sobie odmawiać, martwiąc się dietą.
Przepis na kostkę rosołową jest bardzo łatwy, a większość składników z pewnością znajdziemy w swojej lodówce. Do przygotowania domowego bulionu będą potrzebne:
Warzywa:
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 suszone grzyby
- 1 por
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 duża marchewka
- 1 duża pietruszka
- 1 niewielki seler
Świeże zioła:
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka koperku
- pół szklanki listków bazylii lub szpinaku
Przyprawy:
- 100 g soli morskiej
- 2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki płatków chili
- 1 listek laurowy
- 2-3 ziarna ziela angielskiego
Dodatkowo:
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 4 łyżki oliwy extra vergine
- 2 szklanki wody (można wymieszać ją z białym winem)
- 1/2 szklanki tartego parmezanu (w wersji wegańskiej można zastąpić płatkami drożdżowymi)
Domowa kostka rosołowa – przepis
Jeśli masz już wszystkie niezbędne składniki, czas dowiedzieć się jak zrobić kostkę rosołową. Pozornie może wydawać się to nie lada wyzwaniem, jednak w rzeczywistości przepis jest bardzo łatwy i poradzi sobie z nim nawet kulinarny laik.
Cebulę wraz z czosnkiem, liściem laurowym, zielem angielskim i grzybami podsmaż na patelni skroplonej oliwą. Następnie dodaj pokrojonego na plasterki pora oraz seler naciowy, a także startą na dużych oczkach włoszczyznę. Całość podsmażaj przez około 10 minut, a następnie do warzyw dorzuć sos sojowy, koncentrat pomidorowy, sól i resztę przypraw. Wszystko dokładnie wymieszaj i zalej wodą. Wywar gotuj bez przykrycia przez około 10 minut. Po tym czasie wyłącz ogień i przypraw bulion świeżymi ziołami i tartym parmezanem.
Gotową mieszankę przełóż do kielicha blendera i rozdrobnij na mniejsze kawałki. Możesz przełożyć pastę do pojemnika i włożyć do lodówki (jednak nie na dłużej niż miesiąc!) lub zamrozić kostki w foremkach do lodu.

Domowa kostka rosołowa / zdj. ilustacyjne iStock
Domowa kostka rosołowa – jak ją wykorzystać i przechowywać?
Zaproponowany przez nas bulion jest warzywny, jednak doskonale wzbogaci on smak nie tylko wegetariańskich zup, ale również tych przygotowywanych na mięsie. Jedna kostka (lub łyżka pasty, jeśli decydujemy się nie mrozić kostek) dodana do mięsnego wywaru może podbić smak włoszczyzny, a nawet całkowicie ją zastąpić. Jeśli jednak chcesz przygotować klasyczny bulion warzywny, dodaj domową kostkę pod koniec gotowania.
Smaczny bulion jest kluczem do przygotowania wielu potraw, a jeśli nie poświęcimy mu wystarczająco dużo uwagi, całe danie może okazać się klapą. Dzięki niemu nawet szybki i lekki obiad może stać się wykwintnym posiłkiem, jednak trzeba zadbać o to, by podczas gotowania nie utracił swoich intensywnych aromatów.
Domowa kostka bulionowa może przemycić do potrawy najlepsze nuty smakowe, a przy okazji pozwoli zaoszczędzić mnóstwo czasu. Koniecznie jednak musisz się nauczyć, jak właściwie przechowywać samodzielnie przygotowaną przyprawę. Przygotowaną samodzielnie pastę możesz zamknąć w szczelnym plastikowym pojemniczku lub słoiku i przechowywać w lodówce. Jeśli jednak chcesz korzystać z niej przez dłuższy czas, najlepszym wyjściem jest przełożenie jej do foremki do lodu i zamrożenie. Nie tylko wydłuży to jej przydatność, ale też zmieni kształt bulionowej pasty w prawdziwe kostki.

Domowa kostka rosołowa - tak możesz ją przechowywać / zdj. ilustacyjne iStock
TO MOŻE CIĘ ZAINTERESOWAĆ:
Jak sklarować mętny rosół? To pytanie zadaje sobie niejedna z nas. Porady, które uratują ulubioną zupę Polaków
Kto nie wie, czym jest rosół? Tę tradycyjną polską zupę powinien znać każdy Polak, nawet ten, który mieszka poza granicami naszego kraju. Danie to chwalą nie tylko Polacy, lecz także turyści, którzy chętnie podróżują do Polski, żeby spróbować pierogów, schabowego oraz rosołu. Jednak czasami zdarzyć się może, że rosół podczas gotowania staje się mętny, przez co może być nieapetyczny. Jak poprawić jego wygląd? Jak sklarować rosół?
Polecane
6 pomysłów na śniadanie z jajkiem w roli głównej. Jak zrobić idealne jajko w koszulce, szakszukę, czy huevos rancheros? Te przepisy to złoto!
Przepisy na domowe drinki. Jak zrobić dobre i tanie drinki, nie tylko z wódką? Cosmopolitan, Martini, Mojito i nie tylko!
„Córka chodzi do szkoły wymalowana jak na bal karnawałowy. Ja zaczęłam się malować dopiero na studiach”
„Żona liczyła na ziemię w darowiźnie od wuja, a on ją sprzedał. Uknuła sprytny plan, jak ją odzyskać”
„Przyjaciółka sądzi, że zazdroszczę jej bogatego męża. A ja po prostu wiem, że ten napuszony bogacz w końcu ją zostawi”
„Mąż chciał za moją kasę utrzymywać swoją byłą i jej dzieciaka. Czy ja wyglądam na organizację charytatywną?”
Owsianka na owsianym to hit sezonu! Zobacz, jak łatwo przygotować pożywne śniadanie z sezonowymi owocami
Współpraca reklamowa
Najważniejsze zjawiska astrologiczne 2025 roku. Jak przygotować się na to, co wydarzy się na niebie?
Stanisław Kostka – święty zakonnik. Czy potrafił sprzeciwić się ojcu, aby wypełnić powołanie?
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa
Blask, ciepło i styl na chłodniejsze dni z SHEIN
Współpraca reklamowa
Blaupunkt świętuje 100-lecie innowacyjnym gramofonem wertykalnym VT100
Współpraca reklamowa
Paulina Krupińska w Świątecznej Kampanii Homla
Współpraca reklamowa
Święta tuż-tuż… Oto 7 prezentowych inspiracji
Współpraca reklamowa