Domowa chińszczyzna
Przygotowanie: 35 min
Porcja: 240 kcal
- Naj
Opublikowano: 28.07.2008, 12:00
Reklama
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:
Reklama
- 4 piersi kurczaka
- kawałek świeżego imbiru
- 2 cebule
- 3 pomidory
- zielona papryka
- garść zielonej fasolki
- szklanka różyczek kalafiora
- 4 łyżki sosu sojowego
- 6 łyżek bulionu
- olej
- przyprawa 5 smaków
Reklama
Paprykę umyj, oczyść z pestek, miąższ pokrój na cienkie paski. Pomidory sparz, obierz ze skóry, pokrój na ćwiartki. Obierz i posiekaj imbir. Różyczki kalafiora i fasolkę zanurz na kilkanaście sekund we wrzątku, osącz.
Piersi kurczaka umyj, osusz, potnij na cienkie paski, wymieszaj z sosem sojowym. Usmaż na gorącym oleju. Wyjmij łyżka cedzakową.
Na tym samym tłuszczu usmaż cebulkę i imbir, a następnie dodaj pozostałe jarzyny. Smaż, mieszając, 3 minuty. Dołóż mięso, podlej bulionem i smaż kolejne 3 minuty. Przypraw do smaku imbirem i przyprawą 5 smaków.
Podawaj gorące, z makaronem sojowym lub ryżowym.
Reklama
Reklama
Reklama