Co jeść w upały? 5 przepisów idealnych na lato
W upalne dni często nie mamy apetytu na ciężkie potrawy. Co zatem jeść w upały? Oto 5 przepisów idealnych na lato.
- Redakcja
Co jeść w upały? 5 przepisów idealnych na lato
W letnie dni często nie mamy ochoty na ciężkie, gorące dania. Warto w tym czasie nieco dostosować swój jadłospis do pogody i wybierać dania, które, zamiast rozgrzewać, dodadzą nam ochłody. Co w takim razie jeść i czym ochłodzić się podczas upałów? Oto 5 przepisów, które idealnie nadają się na upalne dni.
1 z 4
Lodowy rarytas
Wybieramy ulubiony owoc - kiwi, truskawkę czy arbuza i blendujemy go na mus. Do tego dodajemy sok z połowy cytryny i ewentualnie cukier do smaku. Mus przekładamy do foremek na lody lub kubeczków. Wbijamy patyczek i mrozimy przez 3-4 godz. Jeśli chcemy, do każdej foremki możemy dodać plaster owoca, np. kiwi czy truskawki.
Czego potrzebujesz? Wybrany owoc - na przykład kiwi, truskawki, arbuz, sok z cytryny, cukier
2 z 4
Pasta z awokado
Wybieramy miąższ z dojrzałego awokado i rozcieramy go w miseczce. Dodajemy sok z limonki oraz szczyptę soli. Pastą smarujemy kromki bagietki lub innego ulubionego pieczywa. Dekorujemy listkami kolendry i jadalnymi kwiatami, np. stokrotkami, fiołkami bądź nasturcją.
Czego potrzebujesz? 1 awokado, 1 limonka, kolendra, jadalne kwiaty, bagietka, sól do smaku
3 z 4
Chłodnik litewski
Botwinkę (liście i kawałki buraczków) gotujemy w wodzie lub bulionie. Chłodzimy. Dodajemy kefir, śmietanę oraz pokrojone warzywa i zieleninę. Podajemy z jajkiem.
Czego potrzebujesz? Po pęczku botwiny, rzodkiewki, koperku i szczypiorku, długi ogórek, mały ząbek czosnku, po 400 ml kefiru i śmietany, 1/2 litra wody lub bulionu
4 z 4
Ajran Turka
Ajran (ayran) to tradycyjny napój, który mieszkańcy krajów arabskich i bałkańskich piją w upały. Przygotowywujemy go poprzez zmiksowanie jogurtu, wody i soli. Całość chłodzimy w lodówce.
Czego potrzebujesz? 1 szklanka jogurtu greckiego, 1 szklanka wody, 1 płaska łyżeczka soli