Deser z czekoladową nutą
Dla wszystkich łasuchów!
- Claudia
Opublikowano: 13.01.2014, 10:08
Reklama
Porcja: 460 kcal
Przygotowanie:25 minut
Na 4 porc
Reklama
- 100 g owoców liczi
- 300 g serka mascarpone
- łyżeczka cukru waniliowego
- 200 ml kremówki 36 proc.
- 4 łyżki lodów czekoladowych
- starta gorzka czekolada do dekoracji
Reklama
Liczi obrać i pokroić w ćwiartki. Mascarpone utrzeć z cukrem waniliowym. Kremówkę ubić na sztywno. Po 2 łyżki serka ułożyć na dnie szklanek lub pucharków deserowych. Następnie nałożyć po łyżce lodów czekoladowych oraz warstwę owoców liczi. Udekorować warstwą bitej śmietany, posypać startą czekoladą. Zaraz podawać.
Nasza rada: Do deseru zamiast liczi możesz użyć innych owoców – np. mandarynek. Jeśli uznasz, że deser wg podanego przepisu będzie za mało słodki, kremówkę ubij z 1–2 łyżkami cukru.
Reklama
Reklama
Reklama