Reklama

Mazurek, babka piaskowa, czy sernik to ciasta, które co roku goszczą na wielu polskich stołach. Wielkanoc i nadchodząca wiosna to również dobra okazja do testowania nowych lekkich ciast i deserów, jak ciasta w słoikach zwane mason jar cakes.

Reklama

W „słoikowej” wersji możemy przygotować praktycznie każde ciasto warstwowe, jak np. ciasto czekoladowe, sernik, tiramisu, czy jabłecznik − w wersji tradycyjnej lub jako deser bez pieczenia. Kolorowe warstwy ciasta w szklanym słoiku wyglądają bardzo efektownie.

Możemy wybrać małe słoiki (do 250 ml) i podawać w nich pojedyncze porcje, lub wybrać większe pojemności (1,5 litra) i posiłkować się długimi łyżeczkami do lodów. Są różne rodzaje słoików nawet o fantazyjnych kształtach, do tego wystarczy opakowanie z kawałka materiału i wstążki.

Składniki:
Masa serowa:

  • 220 g twarogu sernikowego,
  • ½ szklanki cukru,
  • 3 jajka,
  • ½ szklanki kwaśnej śmietany,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • Sól,
  • 3-4 łyżki dżemu wiśniowego lub wiśni w zalewie.
  • Kruszonka:
  • 4 pokruszone ciastka owsiane
  • 1 ½ łyżeczki niesolonego roztopionego masła

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 160 stopni.

Masa: Ubić twaróg z cukrem przez ok. 3 minuty mikserem na średnich obrotach. Kolejno wbijać jajka. Następnie dodać śmietanę, sok z cytryny i ¼ łyżeczki soli. Miksować przez 3 minuty na gładką masę.
Przygotowaną masę rozlać do 6 małych słoików, wypełniając każdy do 2/3 wysokości. Następnie umieścić otwarte słoiki w formie z głębokim spodem. Przykryć folią i zrobić w niej kilka dziurek. Piec przez ok. 45 minut. Gotową upieczoną masę wstawić na noc do lodówki.

Kruszonka: wymieszać masło i pokruszone herbatniki. Umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 10 minut. Ostudzić.
Na koniec do słoików z masą serową dodać 3-4 łyżeczki dżemu wiśniowego lub wiśni w zalewie. Wiśniową warstwę przykryć kruszonką (1 czubata łyżka na słoiczek).

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama