Deser o sezamowej nucie
Smakowity deser na letnie miesiące. Życzymy smacznego!
- Ewelina Dybicz, Claudia
Opublikowano: 13.06.2013, 08:18
Reklama
Porcja: 389 kcal
Przygotowanie: 55 minut
Składniki na 4 porcje:
Reklama
- 3 żółtka
- 9 łyżek cukru
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki skrobi kukurydzianej
- 350 ml mleka
- 4 łyżki pasty sezamowej (tahini)
- 120 ml kremówki
- łyżka żelatyny
- 400 g truskawek
- łyżka soku cytrynowego
- sezam do posypania
Reklama
Żółtka utrzeć z 7 i 1/2 łyżki cukru. Dodać mąkę i skrobię kukurydzianą. Wlać gorące mleko. Podgrzewać, mieszając, aż masa zgęstnieje. Wystudzić. Wymieszać z tahini i ubitą śmietaną. Rozłożyć do salaterek. Żelatynę rozpuścić w 2–3 łyżkach gorącej wody. Truskawki opłukać, usunąć szypułki. 350 g owoców wymieszać z resztą cukru i sokiem z cytryny. Zmiksować. Połączyć z żelatyną. Musem polać krem. Wstawić na 3 go- dziny do lodówki. Resztę truskawek pokroić. Udekorować nimi deser. Posypać sezamem.
Reklama
Reklama
Reklama