Reklama

Porcja: 389 kcal
Przygotowanie: 55 minut
Składniki na 4 porcje:

Reklama
  • 3 żółtka
  • 9 łyżek cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 350 ml mleka
  • 4 łyżki pasty sezamowej (tahini)
  • 120 ml kremówki
  • łyżka żelatyny
  • 400 g truskawek
  • łyżka soku cytrynowego
  • sezam do posypania
Reklama

Żółtka utrzeć z 7 i 1/2 łyżki cukru. Dodać mąkę i skrobię kukurydzianą. Wlać gorące mleko. Podgrzewać, mieszając, aż masa zgęstnieje. Wystudzić. Wymieszać z tahini i ubitą śmietaną. Rozłożyć do salaterek. Żelatynę rozpuścić w 2–3 łyżkach gorącej wody. Truskawki opłukać, usunąć szypułki. 350 g owoców wymieszać z resztą cukru i sokiem z cytryny. Zmiksować. Połączyć z żelatyną. Musem polać krem. Wstawić na 3 go- dziny do lodówki. Resztę truskawek pokroić. Udekorować nimi deser. Posypać sezamem.

Reklama
Reklama
Reklama