Deser jogurtowo-owocowy z płatkami
Płatki owsiane nie muszą kojarzyć się jedynie z zupą mleczną i dzieciństwem. Mogą być też jednym ze składników drugiego śniadania lub bardzo pożywnej przekąski w ciągu dnia. Dlaczego warto je jeść? Bo są bogate w błonnik, antyoksydanty, obniżają poziom cholesterolu we krwi, wzmacniają układ odpornościowy, zawierają magnez, cynk i selen. To chyba wystarczająco zdrowe (i smaczne) argumenty?
SKŁADNIKI:
• 1 duże opakowanie jogurtu naturalnego
• sok z 1/2 cytryny
•1 jabłko
• 1 banan
• 1 szklanka mieszanki orzechów i bakalii
• 1/2 szklanki płatków owsianych
•2 łyżki miodu
PRZYGOTOWANIE:
Jogurt wymieszać z miodem (zostawić łyżeczkę miodu do prażenia płatków owsianych) i sokiem z cytryny i podzielić na 2-3 porcje. Na każdej porcji jogurtu ułożyć kilka kawałków jabłka, kilka plastrów banana, po łyżce mieszanki orzechów z bakaliami. Na rozgrzanej patelni uprażyć płatki owsiane z odrobiną miodu, a następnie dosypać je do każdej porcji.