Delikatne pulpety w warzywnym garniturze
Przygotowanie: 25 minut
Smażenie + gotowanie: 25 minut
Porcja: 320 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 18.03.2005, 22:00
Reklama
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE
Reklama
- 1/2 kg chudego mielonego mięsa, najlepiej cielęciny
- 2 łyżki posiekanej natki
- łyżka musztardy
- jajko
- por
- 4 marchewki
- 2 pomidory
- 3 średnie cukinie
- łyżka oleju
- 1/2 l bulionu warzywnego z kostki
- listek laurowy
- 2 ziarna pieprzu
- sól, pieprz, tymianek
Reklama
- Pomidory sparzyć, zdjąć skórki, pokroić w ósemki. Marchewki obrać, por oczyścić. Cukinie umyć. Warzywa pokroić w grubsze krążki.
- Mięso, musztardę, natkę i jajko dokładnie wyrobić. Przyprawić do smaku tymiankiem, solą i pieprzem. Z masy uformować nieduże pulpety.
- Łyżkę oleju rozgrzać w rondlu, włożyć marchewkę i por, zrumienić. Ostrożnie włożyć pulpety. Dodać listek laurowy i ziarna pieprzu. Wlać bulion.
- Przykryć i gotować 10 minut. Dodać cukinię i pomidory, gotować jeszcze 5 minut.
- Potrawę przyprawić do smaku solą i pieprzem, podawać z grzankami z bułki.
Reklama
Reklama
Reklama