Reklama

● 80 dag filetów z dorsza
● 1 łyżka masła
● 1 łyżka mąki
● 3/4 szklanki mleka
● sól
● pieprz
● białko z 2 jajek
● tarta bułka
● olej
[adsense]
Filety opłucz, osusz, zmiel w maszynce. Rozpuść masło, dodaj mąkę i mieszając, zrób złocistą zasmażkę. Zdejmij z ognia, wlej trochę mleka, energicznie wymieszaj (aby nie było grudek). Wlej resztę mleka, zagotuj na małym ogniu, ciągle mieszając (zasmażka powinna być gęsta). Ostudź, włóż rybę , przypraw do smaku, wyrób masę dodając pod koniec ubitą pianę z białek. Formuj owalne kotleciki, obtaczaj w tartej bułce, smaż na gorącym oleju. Podawaj z ziemniakami i surówką z młodej kapusty i marchewki. Posyp koperkiem.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama