Reklama

Jednak jej podstawą nie są wcale - wbrew potocznej opinii - żabie udka czy ślimaki, ale przyrządzane na wiele sposobów warzywa, rozpływające się w ustach tarty, aromatycznie doprawione mięsa. A wiele dań, które zrobiły międzynarodową karierę, przyrządza się w całkiem prosty sposób. Sałatka nicejska (Salade nicoise) Porcja: 187 kcal
Przygotowanie: 25 min
Dla 4 osób 150 g fasolki szparagowej, cebula, ogórek, 3 pomidory, strąk zielonej papryki, puszka tuńczyka w naturalnej zalewie, 3-4 ziemniaki ugotowane w mundurkach, mała cukinia, 2 jajka ugotowane na twardo, 2-3 łyżki kaparów (lub oliwek), 4 łyżki oliwy, sól, pieprz, ocet winny, suszone zioła prowansalskie Fasolkę ugotować, osączyć i ostudzić. Cebulę obrać, umyć, pokroić w krążki. Ogórek i pomidory opłukać, pokroić - pomidory w cząstki, ogórek w plasterki. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w kawałki. Cukinię umyć, pokroić w plasterki i lekko podsmażyć na patelni z odrobiną oliwy. Jajka obrać, podzielić na ćwiartki. Ziemniaki obrać ze skórki, pokroić w plastry. Kapary i tuńczyka osączyć z zalewy (rybę rozdrobnić).
W salaterce ułożyć fasolkę i warzywa. Obłożyć tuńczykiem. Udekorować kaparami i ćwiartkami jajek. Oliwę doprawić solą, pieprzem, octem winnym oraz ziołami prowansalskimi i polać sałatkę. Zupa cebulowa (Soupe ' l'oignon) Porcja: 274 kcal
Przygotowanie: 35 min
Dla 4 osób 4 cebule, 4 łyżki masła, łyżka mąki, sól, biały pieprz, 3 szklanki zimnej wody, pół szklanki białego wytrawnego wina (niekoniecznie), pół bagietki, 80 g żółtego sera Cebule obrać, pokroić w plasterki lub posiekać. Podsmażyć w rondelku na maśle. Dodać mąkę i lekko zrumienić. Mieszając, wlewać powoli wodę. Dodać sól i pieprz. Gotować pod przykryciem ok. 20 minut. Wymieszać z winem.
Bagietkę pokroić w kromki i podpiec je. Zupę wlać do żaroodpornych miseczek. Na każdej porcji ułożyć 2-3 kromki bagietki.
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posypać nim zupę. Miseczki z zupą wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 C. Zapiekać 8-10 minut. Wołowina po burgundzku (Boeuf bourguignon) Porcja: 418 kcal
Przygotowanie: ok. 100 min
Dla 6 osób 800 g wołowiny bez kości, łyżka mąki, kilka małych cebulek, 2 pomidory, 4 łyżki oleju, 50 g surowej słoniny, marchewka, szklanka bulionu, 15 dag pieczarek, 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina, po gałązce natki i tymianku, 2-3 ząbki czosnku, pieprz, sól Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w kawałki. Warzywa umyć. Pomidory i cebulki pokroić w kostkę, marchewkę w plasterki. Olej rozgrzać, zrumienić na nim pokrojoną w kostkę słoninę. Skwarki zdjąć, a na gorący tłuszcz włożyć oprószone mąką mięso. Kiedy się zrumieni, wyjąć je, a na tłuszczu zeszklić cebulę. Potem dodać marchewkę oraz pieczarki i chwilę dalej smażyć. Następnie włożyć zrumienione mięso, wlać bulion i wino. Po chwili dodać natkę, tymianek, sól i pieprz.
Dusić ok. 1,5 godziny na małym ogniu. W połowie duszenia dodać pomidory oraz przepuszczony przez praskę czosnek, a tuż przed końcem duszenia - skwarki ze słoniny. Podawać z pieczywem. Kisz lotaryński (Quiche lorraine) Porcja: 814 kcal
Przygotowanie: 50 min
Dla 4 osób Ciasto: 200 g mąki, 100 g masła, 1/2 lyżeczki soli, masło do formy, szklanka suchej fasoli
Farsz: 200 g wędzonego boczku, 100 g ementalera, szklanka śmietany, 4 jajka, sól, pieprz
Masło posiekać z mąką, dodać sól, jajko i 2-3 łyżki zimnej wody. Zagnieść ciasto. Owinąć je w folię i wstawić na 30 minut do lodówki. Boczek pokroić w kostkę. Jajka wymieszać ze śmietaną i serem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Schłodzone ciasto rozwałkować, przenieść je do wysmarowanej masłem formy do tarty, po bokach utworzyć z ciasta rant, spód ponakłuwać widelcem. Przykryć papierem do pieczenia. Wsypać fasolę. Piec ok. 15 minut w 200 C. Z podpieczonego ciasta usunąć papier i fasolę. Na cieście rozłożyć boczek i zalać śmietanowo-serowym sosem. Zapiekać 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 C. Podawać na ciepło. Suflet serowy (Souffl au frommage) Porcja: 327 kcal
Przygotowanie: 35 min
Dla 6 osób 80 g sera pleśniowego typu rokpol, 2 łyżki masła, 50 g mąki, 6 jajek, szklanka mleka, sól, pieprz cayenne, gałka muszkatołowa, tłuszcz do formy, listki bazylii do dekoracji Ser pokroić na kawałki i rozpuścić go z masłem w rondelku. Dodać mąkę (odrobinę zostawić do oprószenia formy). Ciągle mieszając, podgrzewać na małym ogniu (nie gotować!), aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Mleko zagotować i wrzącym zalać masę serową. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem cayenne i gałką muszkatołową. Do ostudzonej masy wmieszać po jednym żółtku, a następnie dodać ubite na sztywną pianę białka.
Masę przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką żaroodpornej formy. Zapiekać 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 C. Suflet podawać na ciepło, ozdobiony listkami bazylii. Warzywa duszone z ziołami (Ratatouille) Porcja: 136 kcal
Przygotowanie: 25 min
Dla 4 osób 2 pomidory, 2 strąki papryki, 4 cukinie, bakłażan, cebula, 2 łyżki oliwy, świeży lub suszony tymianek, sól, pieprz, suszone zioła prowansalskie, 3-4 ząbki czosnku Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, podzielić na cząstki. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski. Cukinię i bakłażan umyć i bez obierania pokroić w krążki. Cebulę obrać, umyć, pokroić w kostkę. Oliwę rozgrzać. Podsmażyć na niej najpierw cebulę, a następnie dodać paprykę i kolejne warzywa. Jako ostatnie włożyć pomidory. Całość dusić tak długo, aż woda z warzyw nieco wyparuje, a potrawa się zagęści. Pod koniec duszenia doprawić do smaku solą, pieprzem, tymiankiem, ziołami prowansalskimi oraz przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Podawać z bagietką. Wiśniowa zapiekanka (Clafutis) Porcja: 306 kcal
Przygotowanie: 50 min
Dla 4 osób 3 jajka, 8 łyżek cukru, sól, szklanka mleka, 4 łyżki mąki, 500 g wiśni, masło do formy, cukier puder, słupki migdałowe Jajka dokładnie umyć, żółtka oddzielić od białek. 3 żółtka i 2 białka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę i mleko, dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Wstawić na 30 minut do lodówki. Białko ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Wiśnie opłukać i osączyć (ewentualnie wydrylować). Ułożyć je w wysmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu, zalać ciastem i posypać migdałami. Piec ok. 45 minut w temperaturze180 C. Deser podawać na ciepło lub zimno, posypany cukrem pudrem. Mus czekoladowy (Mousse au chocolat) Porcja: 294 kcal
Przygotowanie: 20 min
Dla 4 osób 100 g gorzkiej czekolady, łyżka masła, 3 żółtka, 2 łyżeczki cukru pudru, łyżeczka skórki startej z pomarańczy, 4 białka, sól, 4 łyżki bitej śmietany, wiórki czekoladowe Czekoladę połamać na kawałki, przełożyć do rondelka i razem z masłem stopić w kąpieli wodnej. Żółtka ubić z cukrem na parze na gęsty krem. Połączyć z rozpuszczoną czekoladą i startą skórką pomarańczową. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. 2 łyżki piany dodać do masy czekoladowej i utrzeć. Następnie delikatnie wmieszać pozostałą pianę. Mus rozłożyć do pucharków i wstawić na 30 minut do lodówki. Przed podaniem udekorować bitą śmietaną i wiórkami czekoladowymi. Krem karmelowy (Creme caramel) Porcja: 211 kcal
Przygotowanie: 45 min
Dla 6 osób 200 g cukru, 3 jajka, 2 żółtka, 1/2 l mleka, 1/2 laski wanilii, olej do smarowania foremek, listki melisy do dekoracji 100 g cukru wsypać do rondelka i roztopić na małym ogniu. Gdy zbrązowieje, dolać łyżkę wody. Wymieszać. Żaroodporne niewielkie foremki wysmarować olejem. Na spód każdej wlać cieniutką warstwę karmelu. Pozostały karmel zagotować z 1/3 szklanki wody i odstawić. Resztę cukru utrzeć z jajkami i żółtkami. Mleko zagotować z wanilią. Gorące wlewać do masy cienkim strumykiem, ciągle mieszając - powinien powstać gęsty krem. Przetrzeć go przez drobne sito. Masę przełożyć do foremek z karmelem. Ustawić je w wypełnionej ciepłą wodą większej formie i wstawić do rozgrzanego do 200 C piekarnika. Piec ok. 20 minut. Ostudzony krem wyjąć na talerzyki i ozdobić melisą. Podawać z pozostałym sosem karmelowym.

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama