Delicje z francuskim paszportem
Tyloma potrawami, niepowtarzalnymi kompozycjami smakowymi i mistrzostwem kulinarnym nie może się poszczycić żaden inny kraj. To m.in. dlatego kuchnia francuska uważana jest za najlepszą na świecie.
- Claudia
Jednak jej podstawą nie są wcale - wbrew potocznej opinii - żabie udka czy ślimaki, ale przyrządzane na wiele sposobów warzywa, rozpływające się w ustach tarty, aromatycznie doprawione mięsa. A wiele dań, które zrobiły międzynarodową karierę, przyrządza się w całkiem prosty sposób. Sałatka nicejska (Salade nicoise) Porcja: 187 kcal
Przygotowanie: 25 min
Dla 4 osób 150 g fasolki szparagowej, cebula, ogórek, 3 pomidory, strąk zielonej papryki, puszka tuńczyka w naturalnej zalewie, 3-4 ziemniaki ugotowane w mundurkach, mała cukinia, 2 jajka ugotowane na twardo, 2-3 łyżki kaparów (lub oliwek), 4 łyżki oliwy, sól, pieprz, ocet winny, suszone zioła prowansalskie Fasolkę ugotować, osączyć i ostudzić. Cebulę obrać, umyć, pokroić w krążki. Ogórek i pomidory opłukać, pokroić - pomidory w cząstki, ogórek w plasterki. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w kawałki. Cukinię umyć, pokroić w plasterki i lekko podsmażyć na patelni z odrobiną oliwy. Jajka obrać, podzielić na ćwiartki. Ziemniaki obrać ze skórki, pokroić w plastry. Kapary i tuńczyka osączyć z zalewy (rybę rozdrobnić).
W salaterce ułożyć fasolkę i warzywa. Obłożyć tuńczykiem. Udekorować kaparami i ćwiartkami jajek. Oliwę doprawić solą, pieprzem, octem winnym oraz ziołami prowansalskimi i polać sałatkę. Zupa cebulowa (Soupe ' l'oignon) Porcja: 274 kcal
Przygotowanie: 35 min
Dla 4 osób 4 cebule, 4 łyżki masła, łyżka mąki, sól, biały pieprz, 3 szklanki zimnej wody, pół szklanki białego wytrawnego wina (niekoniecznie), pół bagietki, 80 g żółtego sera Cebule obrać, pokroić w plasterki lub posiekać. Podsmażyć w rondelku na maśle. Dodać mąkę i lekko zrumienić. Mieszając, wlewać powoli wodę. Dodać sól i pieprz. Gotować pod przykryciem ok. 20 minut. Wymieszać z winem.
Bagietkę pokroić w kromki i podpiec je. Zupę wlać do żaroodpornych miseczek. Na każdej porcji ułożyć 2-3 kromki bagietki.
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posypać nim zupę. Miseczki z zupą wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 C. Zapiekać 8-10 minut. Wołowina po burgundzku (Boeuf bourguignon) Porcja: 418 kcal
Przygotowanie: ok. 100 min
Dla 6 osób 800 g wołowiny bez kości, łyżka mąki, kilka małych cebulek, 2 pomidory, 4 łyżki oleju, 50 g surowej słoniny, marchewka, szklanka bulionu, 15 dag pieczarek, 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina, po gałązce natki i tymianku, 2-3 ząbki czosnku, pieprz, sól Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w kawałki. Warzywa umyć. Pomidory i cebulki pokroić w kostkę, marchewkę w plasterki. Olej rozgrzać, zrumienić na nim pokrojoną w kostkę słoninę. Skwarki zdjąć, a na gorący tłuszcz włożyć oprószone mąką mięso. Kiedy się zrumieni, wyjąć je, a na tłuszczu zeszklić cebulę. Potem dodać marchewkę oraz pieczarki i chwilę dalej smażyć. Następnie włożyć zrumienione mięso, wlać bulion i wino. Po chwili dodać natkę, tymianek, sól i pieprz.
Dusić ok. 1,5 godziny na małym ogniu. W połowie duszenia dodać pomidory oraz przepuszczony przez praskę czosnek, a tuż przed końcem duszenia - skwarki ze słoniny. Podawać z pieczywem. Kisz lotaryński (Quiche lorraine) Porcja: 814 kcal
Przygotowanie: 50 min
Dla 4 osób Ciasto: 200 g mąki, 100 g masła, 1/2 lyżeczki soli, masło do formy, szklanka suchej fasoli
Farsz: 200 g wędzonego boczku, 100 g ementalera, szklanka śmietany, 4 jajka, sól, pieprz Masło posiekać z mąką, dodać sól, jajko i 2-3 łyżki zimnej wody. Zagnieść ciasto. Owinąć je w folię i wstawić na 30 minut do lodówki. Boczek pokroić w kostkę. Jajka wymieszać ze śmietaną i serem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Schłodzone ciasto rozwałkować, przenieść je do wysmarowanej masłem formy do tarty, po bokach utworzyć z ciasta rant, spód ponakłuwać widelcem. Przykryć papierem do pieczenia. Wsypać fasolę. Piec ok. 15 minut w 200 C. Z podpieczonego ciasta usunąć papier i fasolę. Na cieście rozłożyć boczek i zalać śmietanowo-serowym sosem. Zapiekać 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 C. Podawać na ciepło. Suflet serowy (Souffl au frommage) Porcja: 327 kcal
Przygotowanie: 35 min
Dla 6 osób 80 g sera pleśniowego typu rokpol, 2 łyżki masła, 50 g mąki, 6 jajek, szklanka mleka, sól, pieprz cayenne, gałka muszkatołowa, tłuszcz do formy, listki bazylii do dekoracji Ser pokroić na kawałki i rozpuścić go z masłem w rondelku. Dodać mąkę (odrobinę zostawić do oprószenia formy). Ciągle mieszając, podgrzewać na małym ogniu (nie gotować!), aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Mleko zagotować i wrzącym zalać masę serową. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem cayenne i gałką muszkatołową. Do ostudzonej masy wmieszać po jednym żółtku, a następnie dodać ubite na sztywną pianę białka.
Masę przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką żaroodpornej formy. Zapiekać 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 C. Suflet podawać na ciepło, ozdobiony listkami bazylii. Warzywa duszone z ziołami (Ratatouille) Porcja: 136 kcal
Przygotowanie: 25 min
Dla 4 osób 2 pomidory, 2 strąki papryki, 4 cukinie, bakłażan, cebula, 2 łyżki oliwy, świeży lub suszony tymianek, sól, pieprz, suszone zioła prowansalskie, 3-4 ząbki czosnku Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, podzielić na cząstki. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski. Cukinię i bakłażan umyć i bez obierania pokroić w krążki. Cebulę obrać, umyć, pokroić w kostkę. Oliwę rozgrzać. Podsmażyć na niej najpierw cebulę, a następnie dodać paprykę i kolejne warzywa. Jako ostatnie włożyć pomidory. Całość dusić tak długo, aż woda z warzyw nieco wyparuje, a potrawa się zagęści. Pod koniec duszenia doprawić do smaku solą, pieprzem, tymiankiem, ziołami prowansalskimi oraz przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Podawać z bagietką. Wiśniowa zapiekanka (Clafutis) Porcja: 306 kcal
Przygotowanie: 50 min
Dla 4 osób 3 jajka, 8 łyżek cukru, sól, szklanka mleka, 4 łyżki mąki, 500 g wiśni, masło do formy, cukier puder, słupki migdałowe Jajka dokładnie umyć, żółtka oddzielić od białek. 3 żółtka i 2 białka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę i mleko, dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Wstawić na 30 minut do lodówki. Białko ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Wiśnie opłukać i osączyć (ewentualnie wydrylować). Ułożyć je w wysmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu, zalać ciastem i posypać migdałami. Piec ok. 45 minut w temperaturze180 C. Deser podawać na ciepło lub zimno, posypany cukrem pudrem. Mus czekoladowy (Mousse au chocolat) Porcja: 294 kcal
Przygotowanie: 20 min
Dla 4 osób 100 g gorzkiej czekolady, łyżka masła, 3 żółtka, 2 łyżeczki cukru pudru, łyżeczka skórki startej z pomarańczy, 4 białka, sól, 4 łyżki bitej śmietany, wiórki czekoladowe Czekoladę połamać na kawałki, przełożyć do rondelka i razem z masłem stopić w kąpieli wodnej. Żółtka ubić z cukrem na parze na gęsty krem. Połączyć z rozpuszczoną czekoladą i startą skórką pomarańczową. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. 2 łyżki piany dodać do masy czekoladowej i utrzeć. Następnie delikatnie wmieszać pozostałą pianę. Mus rozłożyć do pucharków i wstawić na 30 minut do lodówki. Przed podaniem udekorować bitą śmietaną i wiórkami czekoladowymi. Krem karmelowy (Creme caramel) Porcja: 211 kcal
Przygotowanie: 45 min
Dla 6 osób 200 g cukru, 3 jajka, 2 żółtka, 1/2 l mleka, 1/2 laski wanilii, olej do smarowania foremek, listki melisy do dekoracji 100 g cukru wsypać do rondelka i roztopić na małym ogniu. Gdy zbrązowieje, dolać łyżkę wody. Wymieszać. Żaroodporne niewielkie foremki wysmarować olejem. Na spód każdej wlać cieniutką warstwę karmelu. Pozostały karmel zagotować z 1/3 szklanki wody i odstawić. Resztę cukru utrzeć z jajkami i żółtkami. Mleko zagotować z wanilią. Gorące wlewać do masy cienkim strumykiem, ciągle mieszając - powinien powstać gęsty krem. Przetrzeć go przez drobne sito. Masę przełożyć do foremek z karmelem. Ustawić je w wypełnionej ciepłą wodą większej formie i wstawić do rozgrzanego do 200 C piekarnika. Piec ok. 20 minut. Ostudzony krem wyjąć na talerzyki i ozdobić melisą. Podawać z pozostałym sosem karmelowym.
1 z 1

771
Polecane
„Przyjaciel zabrał mnie do Paryża. Z tej wycieczki przywiozę coś więcej, niż bagietkę i francuskie perfumy”
„Myślałam, że wakacje nad Bałtykiem są nudne jak stare frytki. Na plaży przeżyłam miłość jak z francuskiej powieści”
„Na 10. rocznicę ślubu oczekiwałam od męża francuskich perfum. Zaskoczył mnie, ale wcale nie tak, jakbym tego chciała”
„Kumpela twierdzi, że każdy facet jest niewierny jak francuski amant. Postanowiła mi to udowodnić na moim ukochanym”
Ulubione torebki francuskich it girls - wiemy, gdzie znajdziesz podobne modele, które będą modne tej jesieni
Sukienki na wesele we francuskim stylu. Znalazłyśmy modele, po które sięgają najmodniejsze paryżanki!
Wiosenna sukienka we francuskim stylu: Kasia Cichopek wygląda kwitnąco i dziewczęco - zupełnie jak nastolatka!
Męska wagina i żeński penis. Pan od Francuskiego wyjaśnia, o co chodzi z francuską miłością, intymnymi częściami ciała i Emily w Paryżu!
Self-love to najpiękniejszy prezent na walentynki. Francuska marka zachęca, aby z okazji święta zakochanych pokochać... siebie
Współpraca reklamowa
„Szwagierka działała na mnie hipnotyzująco. Żałuję, że nie skorzystałem z okazji, bo miałbym z nią lepiej niż z żoną”
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa
Blask, ciepło i styl na chłodniejsze dni z SHEIN
Współpraca reklamowa
Blaupunkt świętuje 100-lecie innowacyjnym gramofonem wertykalnym VT100
Współpraca reklamowa