Dania z jajek w nowym wydaniu
Wielkanocne śniadanie bez jajek? To niemożliwe. Tradycyjnym potrawom przyda się jednak bardziej nowoczesny szlif - zyska na tym nie tylko nasze podniebienie, ale i uroda stołu.
- Claudia
Marmurkowa przekąska z sojowym sosem Porcja: 215 kcal
Przygotowanie: 45 minut
Dla 4 osób 8 jajek na twardo
5 łyżeczek czarnej herbaty
po łyżce soli i ziaren pieprzu
po szczypcie mielonych goździków i ziela angielskiego
filiżanka sosu sojowego
łyżeczka mielonej papryki
4 łyżeczki cukru
kieliszek wódki
kilka listków ozdobnej sałaty Jajek nie obierać, tylko potłuc na nich skorupki i włożyć do garnka. Wsypać herbatę, sól, pieprz, zmielone goździki i ziele angielskie. Zalać 3 szklankami wody i 4 łyżkami sosu sojowego. Gotować ok. 30 minut. Gdy jajka wystygną, wyjąć je i obrać. Ułożyć na sałacie. Resztę sosu sojowego zagotować z cukrem i papryką. Wystudzić i wymieszać z wódką. Jajka skropić przygotowanym sosem. Słój z marynatą Porcja: 466 kcal
Przygotowanie: 25 minut
Dla 6 osób 12 jajek na twardo Zalewa:
3 cebule
100 g cukru
150 ml octu jabłkowego
100 ml bulionu drobiowego (z kostki)
łyżeczka ziaren gorczycy
2 listki laurowe
1,5 łyżeczki czarnego pieprzu (w ziarnach)
1/2 łyżeczki suszonego estragonu
sól Sos musztardowy:
200 g ogórków konserwowych
mała cebula
50 g kaparów
3/4 słoika majonezu
2 łyżki musztardy
4-5 łyżek naturalnego jogurtu
2-3 łyżki posiekanego szczypiorku
pieprz Cebule na zalewę posiekać, wymieszać z cukrem, octem, bulionem, gorczycą solą i pieprzem. Estragon zalać 2 szklankami wody i gotować 5 minut. Dodać listki laurowe oraz resztę składników zalewy. Jajka obrać, ułożyć w dużym słoju, zalać letnią zalewą i odstawić do ostygnięcia. Słoik zamknąć, po czym wstawić na 24 godziny do lodówki. Ogórki i cebulę na sos obrać i niezbyt drobno posiekać. Wymieszać z kaparami, majonezem, musztardą, jogurtem i szczypiorkiem. Doprawić do smaku pieprzem. Podawać z osączonymi z zalewy jajkami. Tuńczykowe co nieco Porcja: 263 kcal
Przygotowanie: 15 minut
Dla 4 osób
8 jajek na twardo
puszka tuńczyka w naturalnej zalewie
1-2 łyżki oliwy
puszka minikukurydzy
1/2 strąka czerwonej papryki lub papryka konserwowa
kolorowy pieprz
świeże zioła (rozmaryn, tymianek) Tuńczyka osączyć z zalewy na sicie. Jajka obrać, przekroić na pół, wyjąć żółtka i rozetrzeć je z tuńczykiem oraz oliwą. Masą napełnić połówki jajek. Paprykę umyć, po usunięciu gniazda nasiennego pokroić ją w pa- seczki. (Jeśli używamy papryki konserwowej, także należy pokroić ją w mniejsze kawałki). Każdą połówkę jajka ozdobić kolbką kukurydzy, zieleniną, ziarnami kolorowego pieprzu i paskami papryki.
- Więcej w Claudii 4/2005
- Przepisy kulinarne znajdziesz również na www.mojegotowanie.pl
1 z 1
1300