Kuchnie świata, które są najbardziej fit (spokojnie możesz jeść większość dań)
Które dania z kuchni świata możemy uznać za najbardziej fit? Co możemy jeść bez wyrzutów sumienia? Czy wiecie, że Hiszpania ma najzdrowszą kuchnię tradycyjną na świecie?
- Redakcja
Uwielbiasz odkrywać kulinarne smaki podczas podróży, ale wydaje ci się, że to prosta droga do przybrania na wadze? Udowadniamy, że niektóre dania z kuchni świata nie tylko nie dodadzą zbędnych kilogramów, ale będą też miały dobry wpływ na cały nasz organizm, o podniebieniu nie wspominając.
Hiszpania najlepsze dania
Kuchnia hiszpańska to połączenie stylu kuchni śródziemnomorskiej i typowo pasterskiej (kochamy hiszpańskie sery!). Cała Hiszpania zresztą gotuje w wielkim miksie wpływów – meksykańskich, arabskich, angielskich i francuskich. Co ciekawe to jedna z najzdrowszych kuchni na świecie.
Grecka kuchnia śródziemnomorska
Kuchnia grecka uwielbia warzywa i nie jest to tylko dodatek do mięsa i produktów bogatych w węglowodany. W Grecji warzywa są często głównym składnikiem dania obiadowego. Dzięki temu, greckie przepisy są idealne dla wegetarian. Na dodatek, dania greckie są stosunkowo nieskomplikowane w przyrządzeniu, bazują na zdrowych produktach i nie obędą się bez oliwy z oliwek. Przypominamy, że w oliwie nie ma złego cholesterolu, a jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe obniżają ciśnienie krwi i zapobiegają miażdżycy.
Włoskie dania główne
Być może włoska kuchnia nie przychodzi nam do głowy jako pierwsza, kiedy ktoś pyta o kuchnię fit, jednak zdecydowanie świeżość, jakość i przede wszystkim regionalność produktów sprawia, że można we Włoszech znaleźć dania i przystawki, które są pyszne (jak wszystko w Italii, nie oszukujmy się) i niskokaloryczne. Włoscy kucharze zdają sobie sprawę, że ostateczny smak i wygląd potrawy zależy nie tylko od ich umiejętności kulinarnych, ale właśnie od tego, co wykorzystają podczas jej sporządzania.
Jeśli macie ochotę poznać całą gamę przepisów z tych trzech kuchni świata i spróbować samemu przygotować fit dania w domowym zaciszu, warto zajrzeć na FoodWiki, encyklopedię kulinarnej wiedzy przygotowaną przez ekspertów Pyszne.pl. Polecamy spróbować np. dolmadakii prosto z Grecji czy hiszpańskiego gazpacho. Pycha!
Materiał powstał we współpracy z Pyszne.pl
1 z 5
Hiszpańska kuchnia, gazpacho
Gazpacho to z kolei królowa hiszpańskich zup kremów, rodzaj chłodnika z ogórków, cebuli, papryki, pomidorów, octu winnego, i oliwy, podawany z grzankami. Idealne na lato, lekki i pożywne, a co najważniejsze mało kaloryczne.
2 z 5
Kuchnia grecka, sałatka grecka
Najpopularniejszymi składnikami potraw są: oliwa z oliwek, wino, pszenica, liście winorośli, czosnek, ryby, zioła, papryka, pomidory, orzechy, migdały i ser feta. Sałatka grekca (w Grecji znana pod nazwą choriatiki) jest chyba najpopularniejszą sałatką świata. W jej skład wchodzą ogórki, pomidory, feta, i oliwa z oliwek.
3 z 5
Kuchnia grecka: meze, czyli talerz przystawek
Podobnie rzecz się ma z greckimi meze - obecne są praktycznie przy każdym większym posiłku. W ramach przekąsek podaje się różnego rodzaju sery i pasty. Naczelną ideą mezedes jest wyrazisty smak. Przekąski muszą być charakterne, by pobudzić apetyt i stanowić doskonały wstęp do reszty dań.
4 z 5
Kuchnia włoska, bruschetta
W kuchni włoskiej nie brak prostych, ale bardzo ciekawych przekąsek. Jedną z nich jest bruschetta, czyli kanapki lub grzanki posmarowane oliwą i z dodatkiem warzyw oraz sera. Świeże pomidory to źródło potasu, a białą bagietkę warto zamienić na pieczywo wieloziarniste. Zdrowa oliwa z oliwek dopełnia całości.
5 z 5
Kuchnia włoska, risotto