Reklama

➔ Tylko 10 minut!
Makaron z serowym sosem
Porcja: 640 kcal
Dla 4 osób
● 60 g orzechów pinii (lub pestek dyni) ● niepełna szklanka mleka ● 200 g sera pleśniowego typu rokpol ● gałka muszkatołowa ● 500 g makaronu ● garść rukoli ● sól ● pieprz
■ Orzechy lub pestki dyni podprażyć na suchej patelni, zdjąć. Na patelnię wlać mleko. Podgrzać, wrzucić drobno pokrojony ser. Stale mieszając, podgrzewać, aż ser się rozpuści. Sos doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
■ Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Polać przygotowanym sosem, posypać podprażonymi pestkami lub orzechami. Obłożyć opłukaną i osączoną rukolą.
Dobra rada
Możes z niec o zmodyfi kować przepis: na suchej patelni rozpuść pokruszony ser, a następnie polej go 3–4 łyżkami śmiet any kremówki (a nie mlekiem) i wymies zaj .
➔ Tylko15 minut!
Groszkowy krem z łososiem
Porcja: 480 kcal
Dla 4 osób
● 1 l bulionu (z kostki) ● 600 g mrożonego groszku ● duży ziemniak ● 1 i 1/2 opakowania twarożku ziołowego ● 200 g filetów z łososia ● łyżka mleka ● 3 łyżki płatków migdałów ● sól ● pieprz
■ Bulion zagotować. Wrzucić do niego groszek, gotować 5 minut. Ziemniak obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać do zupy i gotować ok. 8 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zmiksować razem z jednym opakowaniem twarożku. Dodać opłukaną i pokrojoną na porcje rybę. Gotować 2–3 minuty.
■ Resztę twarożku wymieszać z mlekiem. Zupę rozlać na talerze. Do każdej porcji włożyć po kawałku ryby. Udekorować kleksem z serka. Posypać podprażonymi płatkami migdałów.
Dobra rada
Do zupy nadaje się również łosoś wędzony. Pokrój go w cienkie paseczki i posyp nimi rozlaną na talerze gorącą zupę (ryby nie trzeba wcześ niej got ować).
➔ Tylko 20 minut!
Klopsiki z sałatą i makaronem ryżowym
Porcja: 630 kcal
Dla 4 osób
● 600 g metki ● 7 łyżek oleju ● 150 g makaronu ryżowego ● 2 limonki (lub cytryna) ● 100 ml sosu sojowego ● 100 ml bulionu (z kostki) ● główka sałaty ● pęczek kolendry ● sól
■ Z metki uformować niezbyt duże kulki. Obsmażyć je na 2 łyżkach oleju.
■ Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić. Połówkę limonki pokroić w plastry, odłożyć. Z pozostałych cytrusów zetrzeć skórkę i wycisnąć sok, a następnie połączyć je z sosem sojowym, bulionem i resztą oleju. Sosem polać makaron, wymieszać.
■ Sałatę i kolendrę opłukać i osączyć. Sałatę ułożyć na półmisku, a na niej makaron i klopsiki. Posypać listkami kolendry. Obłożyć plasterkami limonki.
Dobra rada
Zamiast metki, czyli surowej kiełbasy, możes z użyć tradycyjnego mielonego mięsa. Aby uformowane z niego klopsiki nie rozpadały się, do masy mięsnej dodaj jajko i trochę tartej bułki.

Reklama

➔ Tylko 20 minut!
Kaczka z warzywami w kokosowym mleku
Porcja: 650 kcal
Dla 4 osób
● puszka mleka kokosowego (400 ml) ● łyżeczka żółtej pasty curry ● 5 łyżek sosu sojowego ● chili (w proszku) ● 500 g mrożonych warzyw (brokuł, kalafior, zielony groszek lub dowolna mieszanka) ● 1–2 piersi z kaczki ● 2–3 łyżki oleju ● sól ● pieprz
■ Mleko kokosowe zagotować z curry, sosem sojowym i 1/4 łyżeczki chili. Dodać mrożone warzywa. Gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 10 minut.
■ Z piersi kaczki zdjąć skórę razem z warstwą tłuszczu. Mięso pokroić w cienkie plastry. Smażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju 2–3 minuty. Oprószyć solą i pieprzem. Włożyć do sosu curry i warzyw.
Dobra rada
Równie smaczna będzie tak przygot owana polędwiczka wieprzowa. Podsmaż ją, a następnie duś pod przykryciem ok. 20 minut.
➔ Tylko 15 minut!
Wątróbka z kluseczkami i pomidorami
Porcja: 520 kcal
Dla 4 osób
● 600 g pomidorów ● 400 g wątróbki drobiowej ● kilka listków świeżej szałwii ● 800 g makaronu typu gnocci ● 4 łyżki oleju ● sól ● pieprz
■ Pomidory przekroić. Skropić 2 łyżkami oleju. Piec ok. 10 minut w mocno nagrzanym piekarniku (najlepiej na grillu). Wątróbkę opłukać, usunąć błony i tłuszcz. Podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Pod koniec wrzucić opłukane listki szałwii. Oprószyć solą i pieprzem.
■ Gnocci ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić. Przełożyć na półmisek. Obłożyć wątróbką i pomidorami.
Dobra rada
Do tego dania świet nie nadają się też kopytka. Możes z wykorzystać te, które zostały z poprzedniego obiadu. Przed podaniem podgrzej je w wodzie lub podsmaż np. na oleju.
➔ Tylko 15 minut!
Kotlety po prowansalsku
Porcja: 672 kcal
Dla 4 osób
● 4 kotlety schabowe ● 4 łyżki oleju ● 2 dymki ● 250 g małych pomidorów (lub puszka pomidorów pelati) ● puszka białej fasolki (380 g) ● łyżeczka ziół prowansalskich ● 2 ząbki czosnku ● ocet balsamiczny ● natka ● sól ● pieprz
■ Mięso opłukać, lekko zbić. Smażyć z obu stron na 2 łyżkach oleju. Zawinąć w folię.
■ Dymki obrać, posiekać, podsmażyć na pozostałym oleju. Dodać pomidory. Chwilę dusić, aż sos trochę odparuje. Dodać osączoną fasolkę oraz zioła, czosnek, sól i pieprz do smaku. Zagotować. Doprawić octem balsamicznym.
Mięso wyjąć z folii. Podawać z sosem, posypane obficie natką.
Dobra rada
Mięso przeznaczone na kot let y możes z też pokroić w paseczki, a następnie podsmażyć na oleju, po czym udusić razem z pomidorami, fasolą i przyprawami.

Reklama
Reklama
Reklama