Reklama

Kukurydza
Nie stwardnieje podczas gotowania i zachowa ładny, żółtyy kolor, jeśli do wody zamiast soli dodasz sok cytrynowy, a pod koniec gotowania odrobinę cukru. Dzięki temu nabierze wyjątkowo delikatnego smaku.

Reklama

Pstrąg
Usmaży się na chrupiąco, jeżeli ponacinasz skórę ryby co 3–4 cm i potem oprószysz ją mąką. Natomiast podczas gotowania pstrąg się nie rozpadnie,
jeżeli wcześniej włożysz go na godzinę do zamrażalnika.

Gołąbki
Łatwiej będzie zwijać, a po uduszeniu będą bardziej miękkie, gdy liście kapusty zblanszujesz i ostrym nożem wytniesz zgrubiałe części, a dopiero potem zawiniesz w nie mięso.

Sernik
Nabierze ładnego złotego koloru, jeżeli na 10 min przed końcem pieczenia posmarujesz go cukrem rozpuszczonym w ciepłym mleku. Nie opadnie
podczas pieczenia, jeśli pozostawisz go w piekarniku przez 20 min po upieczeniu.

Reklama

Poncz
Będzie mocny i aromatyczny, jeśli go nie zagotujesz – wtedy ulatnia się i alkohol, i zapachy. Gdy nie chcesz, aby był zbyt mocny, zastąp jedną część alkoholu herbatą lub herbatą owocową.

Reklama
Reklama
Reklama