Reklama

MATERIAŁ PARTNERA
Chcesz poczuć śródziemnomorski klimat w swojej kuchni? Spróbuj naszych sprawdzonych przepisów:

Reklama

Tarta z pomidorami i Pindżurem
SKŁADNIKI:

Składniki na spód:
(foremka o średnicy ok. 25 cm)
1¾ szklanki przesianej mąki pszennej pełnoziarnistej
½ szklanki startego parmezanu
½ łyżeczki Vegety
125 g zimnego masła
2 żółtka
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka zimnej wody
do posmarowania formy: 2 łyżki otrąb i 1 łyżka masła

Składniki na farsz:
400 g pomidorów całych bez skórki Podravka
200 g pasty warzywnej Pindżur Podravka
1 łyżka miodu wielokwiatowego Podravka
1 łyżeczka Vegety
30 g masła
1 łyżka octu balsamicznego
2 łyżki startego parmezanu
świeże zioła: oregano, tymianek, bazylia

PRZYGOTOWANIE:
Mąkę przesiać do miski, dodać masło pokrojone w kostkę i vegetę, ugnieść, dodać parmezan, następnie dodać jedno żółtko, wodę, sok z cytryny i delikatnie wyrobić, aż ciasto będzie jednolite. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Formę do tarty wysmarować masłem i posypać otrębami. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm i wylepić nim dno oraz boki formy na wysokość około 2 cm. Dno ciasta ponakłuwać widelcem. Piec 20 minut w temperaturze 200°C z funkcją grzania góra – dół. Na patelni roztopić masło, dodać miód i ocet, gotować ok. 3 minut cały czas mieszając. Dodać pomidory całe bez skórki Podravka, Pindżur Podravka i dusić ok. 4 minut. Zdjąć z patelni, doprawić Vegetą i odstawić do wystygnięcia. Na kruche ciasto wyłożyć farsz, posypać parmezanem i piec 20 minut w temperaturze 180°C. Tartę podawać na ciepło posypaną świeżymi ziołami.

Reklama

Smacznego!
Więcej informacji i śródziemnomorskich przepisów kulinarnych znajdziesz na: https://www.podravka.com/pl/smakikuchnisrodziemnomorskiej/

Reklama
Reklama
Reklama