Reklama

● 2 i 1/2 kg mięsa z kością (wołowina lub cielęcina, drób)
● 20 dag marchwi
● 12 dag cebuli
● 12 dag porów
● seler (20 dag)
● 4 goździki
● sól
● 10 ziaren czarnego pieprzu
■ Jarzyny oczyścić, obrać, opłukać. Cebulę obrać, podpiec na suchej patelni lub w piekarniku i równomiernie naszpikować goździkami.
■ Mięso włożyć do dużego garnka, zalać 5 l zimnej wody, podgrzewać powoli, aż będzie wrzeć. Odszumować zbierające się na powierzchni białko, aż płyn stanie się całkowicie przejrzysty i klarowny.
■ Do garnka z mięsem włożyć cebulę z goździkami, warzywa i pieprz. Gotować 2–3 godz. na małym ogniu, pod przykryciem. Pod koniec posolić (niezbyt mocno, bo zupa z czasem staje się coraz bardziej słona).
■ W garnku powinno zostać około 4 l płynu. Wywar ostudzić. Zdjąć i wyrzucić warstwę tłuszczu z powierzchni. Przecedzić przez gęste sito.
Przechowywać:
● w lodówce – do 3 dni,
● gorący zamknięty w słoiku – do 7 dni (niestety – zamknięty na gorąco mętnieje, będzie dobry do zup kremów),
● zamrożony w zamrażalniku – do 3 miesięcy.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama