Czosnkowy kurczak
Potrawa dla osób lubiących dania z drobiu.

- Claudia
Porcja: 400 kcal
Na 4 porcje:
- 8 kawałków kurczaka (udka, podudzia)
- 2 główki czosnku
- 6 łyżek oliwy
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 2 łyżki tymianku
- cebula
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 2 cytryny
- sól
- pieprz
Kurczaka opłukać, osuszyć, natrzeć solą. Jedną główkę czosnku zmiażdżyć, wymieszać z 5 łyżkami oliwy, papryką, tymiankiem i sosem sojowym. Marynatą natrzeć kurczaka, odstawić mniej więcej na 15 minut. Cebulę obrać, posiekać. Podsmażyć na reszcie oliwy. Dodać podzieloną na ząbki drugą główkę czosnku (nieobraną), a po kilku minutach kawałki kurczaka. Smażyć je 5–7 minut ze wszystkich stron. Obłożyć pokrojoną w plasterki jedną cytryną. Skropić sokiem wyciśniętym z drugiej cytryny. Włożyć do brytfanki i piec ok. 30 minut w 180°C. Oprószyć pieprzem. Podawać z bagietką.
Polecane
Lekkie obiady z kurczakiem. 7 przepisów, których spróbujecie tego lata i będziecie odtwarzać regularnie
Sosy do grilla: najlepsze propozycje na pikantne dipy do mięs i do soczystej karkówki z grilla [PRZEPISY]
Co jedzą w szkole książę George i księżniczka Charlotte? Jak się okazuje, same pyszności! Ich stołówka serwuje dania jak z prestiżowej restauracji
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa
Blask, ciepło i styl na chłodniejsze dni z SHEIN
Współpraca reklamowa
Blaupunkt świętuje 100-lecie innowacyjnym gramofonem wertykalnym VT100
Współpraca reklamowa
Paulina Krupińska w Świątecznej Kampanii Homla
Współpraca reklamowa