Czosnkowy kurczak
Potrawa dla osób lubiących dania z drobiu.
- Claudia
Opublikowano: 08.11.2012, 14:00
Reklama
Porcja: 400 kcal
Przygotowanie: 35 minut
Na 4 porcje:
Reklama
- 8 kawałków kurczaka (udka, podudzia)
- 2 główki czosnku
- 6 łyżek oliwy
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 2 łyżki tymianku
- cebula
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 2 cytryny
- sól
- pieprz
Reklama
Kurczaka opłukać, osuszyć, natrzeć solą. Jedną główkę czosnku zmiażdżyć, wymieszać z 5 łyżkami oliwy, papryką, tymiankiem i sosem sojowym. Marynatą natrzeć kurczaka, odstawić mniej więcej na 15 minut. Cebulę obrać, posiekać. Podsmażyć na reszcie oliwy. Dodać podzieloną na ząbki drugą główkę czosnku (nieobraną), a po kilku minutach kawałki kurczaka. Smażyć je 5–7 minut ze wszystkich stron. Obłożyć pokrojoną w plasterki jedną cytryną. Skropić sokiem wyciśniętym z drugiej cytryny. Włożyć do brytfanki i piec ok. 30 minut w 180°C. Oprószyć pieprzem. Podawać z bagietką.
Reklama
Reklama
Reklama