Czosnek w nowej roli
Najczęściej używamy go jako przyprawy, dzięki której potrawy zyskują ostatnie szlify i wyrazisty smak. Ale można z niego zrobić również oddzielne danie - pyszną zupę albo sos do warzyw czy pastę do mięsa.
- Claudia
Kilka obranych ząbków czosnku miksujemy z pokrojonym w kosteczkę kwaśnym jabłkiem i koperkiem. Solimy, a potem mieszamy z oliwą - otrzymujemy w ten sposób gęstą masę. Będzie świetna do mięs, pieczonych warzyw oraz makaronu na ciepło. Możemy ją przez tydzień przechowywać w lodówce. Równie dobrą, pikantną pastę przyrządzimy, gdy całe, nie obrane główki czosnku podpieczemy w piekarniku, a potem ząbki (już bez łupinek) rozetrzemy z oliwą. Do warzyw gotowanych na parze najlepszy będzie czosnek posiekany z dodatkiem orzechów włoskich, pestek słonecznika, natki lub bazylii oraz utarty z oliwą i parmezanem. Prawdziwi smakosze docenią także czosnkową zupę. Kilka dużych ząbków gotujemy w bulionie, a następnie miksujemy, doprawiamy utartym parmezanem i na koniec zaciągamy żółtkami. Podajemy z małymi grzankami.
1 z 1
413