Reklama

SKŁADNIKI NA 6 PORCJI

Reklama
  • 1/2 kg truskawek
  • torebka budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • szklanka mleka
  • szklanka kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • łyżka żelatyny
  • 2 łyżki posiekanych orzeszków pistacjowych (niesolonych)
  • listki melisy
Reklama

Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki. Największe owoce pokroić w plastry. Miskę o pojemności ok. 1 l wyłożyć folią aluminiową, a potem plastrami owoców. Miskę wstawić do lodówki. Pozostałe truskawki pokroić w niewielką kostkę.
Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody. Z proszku, mleka i cukru ugotować gęsty budyń. Gorący wymieszać z żelatyną, wystudzić. Oziębioną kremówkę ubić, wymieszać ją z budyniem. Dodać pokrojone truskawki i łyżkę pistacji.
Krem nałożyć do miski z truskawkami (ostrożnie, by nie przesunąć truskawek). Wierzch wyrównać. Miskę wstawić do lodówki na 3-4 godziny. Deser wyłożyć na talerz, ostrożnie zdjąć folię. Udekorować pistacjami i listkami melisy.

Reklama
Reklama
Reklama