Czerwony barszcz z grzybowymi uszkami
Oto przepis na pyszny barszcz z uszkami.
- Claudia
Opublikowano: 25.01.2015, 10:39
Reklama
PORCJA: 297 kcal
PRZYGOTOWANIE: 35 minut
NA 10 PORCJI
Barszcz:
Reklama
- 5 obranych buraków
- sok z cytryny
- 2 l bulionu warzywnego
- 1–2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Uszka:
- 200 g suszonych grzybów
- cebula
- 2 łyżki oleju
- łyżka bułki tartej
- porcja ciasta pierogowego
- sól
- pieprz
Reklama
Buraki pokroić. Zalać 2 litrami wody. Chwilę pogotować. Wlać 2 łyżki soku z cytryny. Odstawić na 12 godzin. Grzyby namoczyć, ugotować do miękkości. Odcedzić (wywar zachować). Zemleć. Dodać posiekaną, podsmażoną na oleju cebulę i bułkę tartą. Doprawić solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować. Małym kieliszkiem wyciąć kółka. Na każdym kłaść po porcji farszu. Zlepić brzegi, a następnie złączyć rogi, formując uszka. Uszka ugotować.
Buraki odcedzić. Wywar buraczany połączyć z bulionem i wywarem z grzybów. Doprawić czosnkiem, solą i pieprzem. Mocno podgrzać. Podawać z uszkami.
Reklama
Reklama
Reklama