Czerwone pesto
Za chwilę zabraknie nam dojrzewających w letnim słońcu pomidorów, ale ... możemy zrobić z nich przetwory, aby jesienią i zimą cieszyć się wyjątkowym smakiem i aromatem. Pomidorowe sosy, zupy, przeciery i koncentraty możemy zamrozić lub zawekować. Albo od razu przygotować z nich pyszny obiad.
- Gala
SKŁADNIKI:
• 2 duże pomidory
• 1/2 szklanki suszonych pomidorów w oliwie
• 1/2 szklanki migdałów bez skórki
• pieprz, sól, szczypta chili
• 5 ząbków czosnku
• 1/2 szklanki oliwy z oliwek
• 2 łyżki tartego parmezanu
• 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
PRZYGOTOWANIE:
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w plastry i zgrillować z dwóch stron. Migdały posiekać (w blenderze) na miazgę. Pokroić grillowane i suszone pomidory, posiekać czosnek, dodać sól, pieprz, chili i wszystko zmiksować w blenderze (ale nie na krem). Dodać migdały, oliwę, parmezan, bazylię i dokładnie wymieszać. Podawać z makaronem lub jako pastę na grzanki.