Reklama

Składniki na 12 porcji
CIASTO:

Reklama
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 kostki zimnego masła
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki kakao
  • jajko

MASA SEROWA:

  • 1/2 kg zmielonego tłustego białego sera
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • 3/4 szklanki śmietany kremówki
  • tabliczka gorzkiej czekolady
Reklama

Ciasto: mąkę wymieszać z solą, cukrem i kakao, na środku zrobić dołek. Pokroić zimne masło, włożyć do dołka, dodać jajko i 3 łyżki letniej wody. Posiekać nożem. Gdy utworzą się grudki, zagnieść, uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć na 30 min do lodówki.
Rozwałkować cienko ciasto między dwiema warstwami papieru i wyłożyć do natłuszczonej tortownicy, tworząc wysoki brzeg.
Masa serowa: ser zmiksować z cukrem, mąką ziemniaczaną, jajkami i skórką z cytryny. Czekoladę posiekać. Śmietanę ubić na sztywno i wymieszać z czekoladą. Dodać do masy serowej, wymieszać.
Masę wyłożyć na ciasto, wyrównać. Piec 1 godzinę w temperaturze 180°C. Gotowe ciasto zostawić jeszcze na 10 minut w wyłączonym, uchylonym piekarniku. Wyjąć i ostudzić.

Reklama
Reklama
Reklama