Czekoladowo-pomarańczowe chocolate Marty Grycan
Przepis Marty Grycan na pyszny deser!
- Claudia
Opublikowano: 16.02.2013, 14:48
Reklama
Porcja: 648 kcal
Przygotowanie: 25 minut
Na 4–6 porcji:
Reklama
- 35 dag ciemnej czekolady pomarańczowej Lindt
- 35 dag masła
- 9 żółtek
- 25 dag cukru
- 2 łyżki mąki tortowej
- 35 dag płatków migdałowych
- masło i rozgniecione biszkopty (języczki) do foremek
- kakao
Reklama
Czekoladę rozpuszczamy z masłem w garnuszku na parze. Żółtka ubijamy z cukrem, do ubitych dolewamy powoli rozpuszczoną masę, stale mieszając. Dodajemy przesianą mąkę i migdały, wylewamy całość do silikonowych foremek posmarowanych masłem i obsypanych rozgniecionymi biszkoptami. Pieczemy w kąpieli wodnej w 200°C przez ok. 40 minut. Kiedy ciasto jest jeszcze ciepłe, ale nie gorące, wyjmujemy je z foremek (przykrywamy dużym talerzem i energicznym ruchem odwracamy do góry nogami). Podajemy posypane kakao, na dużych talerzach, najlepiej z kulką lodów pomarańczowych lub z pomarańczowym semifreddo.
Reklama
Reklama
Reklama