Czekoladowo-orzechowa pascha
Porcja: 480 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 16.03.2005, 17:06
Reklama
Składniki na 16 porcji
Reklama
- 15 dag gorzkiej czekolady
- 5 dag orzechów włoskich
- 5 dag rodzynek
- kieliszek brandy
- 1 kg tłustego białego sera
- 8 żółtek ugotowanych na twardo
- 1 i 1/2 kostki masła
- 2 i 1/2 szklanki cukru pudru
- 3 łyżki kakao
- skórka pomarańczowa
Reklama
Czekoladę zetrzeć na tarce. Orzechy posiekać. Rodzynki namoczyć w brandy. Ser i żółtka zmielić. Kostkę miękkiego masła utrzeć z 2 szklankami cukru pudru. Dodawać po łyżce ser z żółtkami, cały czas ucierać.
2 łyżki masy serowej odłożyć, do pozostałej wsypać czekoladę, orzechy oraz osączone rodzynki (brandy zachować do polewy).
Masę serową nałożyć do wyłożonej gazą wysokiej formy z dziurką (można wykorzystać kubełek po lodach, w dnie wyciąć otwór).
Przykryć talerzykiem, obciążyć np. słoikiem z wodą. Wstawić do lodówki na 12 godzin.
Pozostałe masło rozpuścić. Wymieszać z odłożoną masą serową, resztą cukru pudru i kakao. Wystudzić, wymieszać z brandy. Paschę wyjąć na talerz, ozdobić polewą i skórką.
Reklama
Reklama
Reklama